Ga naar de inhoud
Van onze partner Keukensale

Inductie versus koken op gas: dit is wat je moet weten

Tegenwoordig kiezen steeds veel Nederlanders voor koken op een inductieplaat, wat begrijpelijk is gezien de voordelen ten opzichte van gas. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Het gasfornuis

Koken op gas heeft enkele voordelen. Ten eerste is het in aanschaf bijna altijd goedkoper dan een inductieplaat. Wanneer je dus minder wilt investeren in je keuken, past een gas kookplaat beter in je keuken. Daarnaast is koken met gas heel duidelijk zichtbaar. Je weet precies wanneer ‘ie aanstaat, door bijvoorbeeld de vlam of de geur. Als laatste heb je geen stroom nodig om je gasfornuis te gebruiken, dus zelfs bij een stroomstoring kun jij wel je eten klaarmaken!

Helaas brengt dit ook aardig wat nadelen met zich mee. Zo is koken op gas niet heel goed voor de levensduur van je pannen, omdat ze niet geleidelijk verwarmd worden. Hierdoor kunnen ze krom gaan staan of je kunt zelfs vuil of vet inbranden. Daarnaast worden de oren van je pannen verwarmd door de vlammen, waardoor je handen kunt verbranden. Dit maakt het koken op een gasfornuis dus direct minder veilig.

De inductiekookplaat

De inductiekookplaat wordt steeds populairder. Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook energiezuiniger. Dit komt omdat er veel minder energie verloren gaat tijdens het verwarmen van je pannen. De pan maakt direct contact met de plaat, waardoor ‘ie geleidelijk verwarmd wordt. Hoewel een inductiekookplaat in de aanschaf duurder is, is ie voordeliger in gebruik. Elektriciteit is nog altijd goedkoper dan gas, waardoor je op de lange termijn minder betaalt voor het gebruik.

Als laatste benoemen we nog graag dat je inductieplaat secuur is qua koken. Wanneer jij je biefstukje of eitje altijd op stand 7 het beste kookt, kun je dit steeds herhalen voor het beste resultaat. Bij andere kookplaten is dit lastiger in te schatten en moet je het meer op gevoel koken.

Snel reactievermogen

Wat deze kooksystemen beide als voordeel hebben ten opzichte van andere kookvormen, is dat ze een snel reactievermogen hebben. Doordat je de temperatuur vrij secuur kunt regelen, reageren ze snel. Wanneer je pan met water overkookt kun je bij beide dit snel verhelpen, terwijl dit bij elektrische of keramische kookplaten trager gaat. Beide koelen ook vrij snel af wanneer je klaar bent met koken.

Ben je benieuwd naar de diverse genoemde kookplaten? Neem dan een kijkje op Keukensale.com!