De winter doorkomen

DIY: zo maak je een vuurplaats in de tuin om de koude dagen door te komen

20 januari 2021 07:03

Wil jij deze koude dagen lekker warm doorkomen? Dan is een vuurplaats echt wat voor jou! Met oude stenen en een leeg olievat maak jij supersnel en makkelijk een vuurplaats voor in jouw tuin. Zo geniet je met je lief, familie of vrienden van een warm én gezellig vuurtje. Met dit stappenplan kun je zelf aan de slag met het maken van een vuurplaats!

Stap 1. Het olievat

Aan de slag! We gaan een vuurplaats én een opslag voor het hout maken. We beginnen met de vuurplaats. Het olievat moet als eerst doormidden geslepen worden. Je kunt het best streepjes zetten op het vat zodat je weet waar het midden precies zit. Om het olievat doormidden te krijgen gebruik je een haakse slijper, hiermee slijp je het olievat doormidden.  

Tip: door het zagen ontstaat er een scherpe rand op het staal, haal deze er na het zagen af zodat je je handen er niet aan openhaalt!

Stap 2. Luchttoevoer

Pak het onderste deel van het olievat en zet deze neer op de plek waar je de vuurplaats wilt hebben. Maak in het olievat twee gaten aan de zijkant zodat hier lucht doorheen kan komen. Pak die oude bakstenen er maar bij! We gaan beginnen aan het muurtje van de vuurplaats.

Stap 3. Bakstenen

Zet de eerste laag bakstenen om het olievat heen. Hierna kun je het olievat weer verwijderen en terugzetten zodra alle bakstenen staan. Meng het cement goed met water en zorg dat het niet te vochtig wordt, zo blijft het cement stevig. Verspreid het cement over de eerste laag blokken en breng zo ook de volgende lagen aan. Na 4 of 5 lagen is de vuurplaats waarschijnlijk wel hoog genoeg. Klaar? Dan kun je het olievat er terug in plaatsen!

Stap 4. Houtopslag

Om het hout handig op te bergen maken we nog een houtopslag voor bij de vuurplaats. Hiervoor gebruiken we het overige deel van het olievat. Zet deze op zijn kant en plaats aan beide kanten van het olievat een aantal blokken zodat het olievat stevig blijft staan. Hier kun je nu een mooie voorraad hout kwijt.

Stap 5. Houtblokken

Tijd om het hout erbij te halen! Vul je houtopslag lekker aan en leg vervolgens ook de vuurplaats vol met houtblokken. Vuurtje erbij en stoken maar!

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Daphne van Kaam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore