Kamerplanten

Gaat zelfs de rubberplant bij jou dood? Dit doe je waarschijnlijk verkeerd

20 december 2021 07:03 Aangepast: 19 januari 2022 16:55

De Ficus elastica, of beter bekend als de rubberplant of de Indische rubberboom, is een makkelijk te verzorgen plant. Toch gaat het nog wel eens mis. Hoe dat komt? Waarschijnlijk ligt dat aan de volgende factoren:

Wanneer je geen groene vingers hebt zijn rubberplanten hele goede planten om mee te beginnen. Deze plant is namelijk niet alleen erg mooi met zijn stevige, glimmende bladeren, maar hij is ook nog eens erg sterk. Kortom: een makkelijk te verzorgen plant, mits je het goed doet natuurlijk. Gaat bij jou zelfs de rubberplant dood? No worries, dan kan het zijn dat je toch een aantal dingen verkeerd doet of dat de omstandigheden in jouw huis gewoon niet gunstig zijn voor deze plant.

Daarom zetten we voor je op een rijtje wat de meest gemaakte fouten zijn bij het verzorgen van de rubberplant:

Te veel of te weinig water

De grootste valkuil zit ‘m in het bewateren van de plant. De grond van de rubberplant moet namelijk altijd lichtvochtig zijn, maar tegelijkertijd mogen de wortels van de plant absoluut niet in het water staan, anders ontstaat er wortelrot. Daarom moet je er op letten dat al het water dat je geeft meteen wordt opgenomen, of eventueel weg kan lopen door middel van een gat in de bodem. Het is dan ook verstandig om deze plant vaker kleine hoeveelheden water te geven in plaats van minder vaak grotere hoeveelheden. Geef wel pas opnieuw water als de grond droger begint aan te voelen. Twijfel je? Dan kun je beter minder water geven. De plant gaat namelijk eerder dood aan te veel water dan aan te weinig water.

De hoeveelheid water is per plant en thuissituatie verschillend. Het hangt namelijk af van de grootte van de plant, maar ook van de temperatuur en lichtintensiteit van de ruimte. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de Ficus in de winter ongeveer de helft minder water nodig heeft dan in de zomer.

Verkeerde standplaats

Het kan ook zijn dat de plant op de verkeerde plaats staat, waardoor hij te weinig of juist te veel licht krijgt. Het liefst staat de plant op een lichte plek, zónder direct zonlicht. Zet je ’m in het directe zonnetje, dan zullen de bladeren van de plant al snel verbranden.

Te droge lucht

Jij vindt het in de winter ongetwijfeld heerlijk om de verwarming lekker hoog te draaien, maar je planten zijn daar iets minder op gesteld. De verwarming onttrekt namelijk vocht uit de lucht, waardoor het klimaat in huis erg droog wordt. Om de plant een steuntje in de rug te geven kun je daarom het beste de bladeren af en toe benevelen. Overigens is het voor een plant sowieso erg fijn om af en toe besproeid te worden omdat het regen nabootst én omdat je hiermee stof van de bladeren haalt. En waarom dát zo belangrijk is lees je hier.

Je kunt de luchtvochtigheid in huis trouwens heel makkelijk verhogen. Hoe? Dat lees je hier!

Te koude plek

De rubberplant is een tropische plant en dus dol op warmte. Daarom moet ‘ie ook minimaal op kamertemperatuur worden gehouden. Een temperatuur tussen de 15 ºC en 22 ºC is ideaal. In de meeste woningen zit het dus wel goed wat betreft de temperatuur, maar let ook vooral goed op dat de plant niet op de tocht staat.

Buiten zetten is over het algemeen geen goed idee, maar in de maanden juli en augustus zou het (afhankelijk van het weer) wel kunnen.

Niet vaak genoeg verpotten

Blijft je plant wel in leven, maar wil hij al een tijdje niet meer groeien? Dan kan het zijn dat ‘ie in een te kleine pot staat. Je kunt de plant dan ook het beste eens per twee of drie jaar verpotten, zodat hij de kans krijgt te groeien.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore