Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je zelf gemakkelijk een stijlvol oosters lampje

01 juli 2020 06:10 Aangepast: 01 juli 2020 10:11

Thomas is geïnspireerd geraakt door het interieur van Anne en gaat aan de slag met het maken van een oosters lampje. Wil jij de oosterse sferen ook in huis halen? Steek die handen dan maar uit de mouwen!

Dit heb je nodig:

 • Zwart strijkijzersnoer 1 meter
 • Metalen ketting zwart 1 meter
 • 1x Meubelpoot (naar keuze)
 • Aluminium decorpaneel zilver 
 • 1 m2 Fitting E27 + gloeilamp LED E27
 • Grote pot augurken – bijv. Merk Kesbeke Augurken 2650 ml pot
 • Spuitbus goud
 • Kleine boutjes en moertjes
 • Nietmachine
 • Houten plankje
 • 2 haakjes
 • Afdekkapje zwart

Stap 1. Pot augurken

We beginnen met misschien wel de meest intensieve stap, eet een grote pot augurken leeg. Niet zo’n honger? Geef een borrel en zorg er gezamenlijk voor dat de pot leegkomt. Als alle augurken op zijn kun je beginnen!

Stap 2. Aluminium decorpaneel

Pak het decorpaneel erbij en knip hier een strook uit van 10 tot 15 cm breed en 20 cm lang. Het decorpaneel komt uiteindelijk tussen de meubelpoot en de pot augurken in.

Om het decorpaneel vast te krijgen aan de deksel zaag je een rondje uit het houten plankje. Schroef deze vervolgens vast aan de bovenkant van de deksel van de augurkenpot. Het ronde plankje moet precies even groot zijn als de onderkant van de meubelpoot. Zodat straks alles precies goed op elkaar aansluit.

Tip: plaats de schroef net iets naast het midden, zo houd je in het midden plek over voor een gat waar later het snoer voor de lamp doorheen kan. Vervolgens niet je het decorpaneel rondom vast aan het houten rondje.

Stap 3. Boren

Zet de meubelpoot en de deksel precies goed op elkaar en boor een gat overal doorheen. Hier past zometeen het snoer van de lamp doorheen! Zorg er dus voor dat de boor dik genoeg is, zodat het snoer er goed doorheen past. 

Niet daarna het andere uiteinde van het aluminium aan de meubelpoot vast. Haal vervolgens het snoer door de twee gaten heen zodat je deze makkelijk kunt vastmaken aan de fitting.

Tip: bevestig aan de bovenkant van de meubelpoot een haakje, hier kun je later de lamp mee aan het plafond hangen.

Stap 4. Draden

Tijd om de draden te strippen! Pas goed op dat je niet te ver in het snoer snijdt want dan maak je de draden kapot. Als je de bruine en blauwe draad overhoudt ga je deze vervolgens ook strippen. Gebruik hier een striptang voor. Deze tang zorgt ervoor dat je niet te veel wegknipt en zo het koperdraad niet beschadigt.

Draai vervolgens de koperen uiteinden in elkaar zodat deze wat steviger worden. Steek de draden dan in de fitting en zet de fitting vast met boutjes en moertjes.

Stap 5. Een kleurtje

Pak die spuitbus er maar bij want we gaan de lamp een leuk kleurtje geven! Om in de Oosterse stijl te blijven kun je de lamp goud spuiten maar dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Spuit alles in de gewenste kleur behalve het glas van de pot augurken.

6. Ophangen

Is alles goed opgedroogd? Draai dan een lamp in de fitting en draai de pot weer op de deksel!

Tot slot bevestig je de lamp met behulp van een kroonsteentje aan een electriciteitspunt in huis. Draai naast dit punt een haakje in het plafond, waar je de ketting aan kunt hangen. De lamp kan niet alleen aan een electriciteits kabel hangen. Je hebt daarom een ketting nodig voor meer stevigheid.

Schakelaar om en... klaar!

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore