Ga naar de inhoud
Groen

Gaat jouw pannenkoekenplant altijd dood? Dit doe je waarschijnlijk verkeerd

De pannenkoekenplant is een makkelijk te verzorgen plant. Toch gaat het geregeld mis. Wij vertellen wat je waarschijnlijk fout doet...

We zijn gek op de Pilea peperomioides, oftewel de pannenkoekenplant. Niet alleen de naam is leuk, maar ook zijn verschijning is erg schattig met zijn pannenkoekvormige bladeren. We kunnen genoeg redenen bedenken waarom je deze plant in huis wil hebben. Zo zijn ze ontzettend makkelijk te stekken, groeien ze aardig hard én zijn ze makkelijk te verzorgen.

Althans… dat zeggen ze wel, maar toch horen we vaak dat het mensen niet lukt ze in leven te houden. Daarom zetten we op een rij wat de meest gemaakte fouten zijn bij het verzorgen van je pannenkoekenplant.

Verkeerde standplaats

Al verzorg je je plant nog zo goed, als ze te veel of te weinig licht krijgen dan houdt het toch al gauw op. De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je ‘m niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten. In de buurt van een raam zal hem veel beter doen.

Let op: van direct zonlicht is ‘ie dan weer geen fan. In de vensterbank waar de zon een groot deel van de dag pal op schijnt is dus geen goed idee.

Te veel of te weinig water

Het zal je niet verrassen, maar je pannenkoekplant heeft natuurlijk ook voldoende water nodig. Hoeveel precies, dat voel je het beste aan door het vochtgehalte van de aarde in de gaten te houden. Het is namelijk belangrijk dat de grond niet uitdroogt, maar tegelijkertijd mag de grond ook niet nat blijven. Komt de grond rondom los van de pot, dan betekent dit dat de plant te weinig water heeft gekregen. Onthoud hierbij ook dat kleinere potten sneller uitdrogen dan grote potten.

Een handige maatstaf voor het geven van water is: twee keer per week in de zomer en in de winter iets minder. Dan is één keer per maand voldoende, tenzij de plant in een warme kamer overwintert.

Tip: regenwater is, vanwege het gebrek aan kalk, beter dan kraanwater. 

Verkeerd (of geen gebruik) van plantenvoeding

Trakteer de plant zo nu en dan op plantenvoeding om ‘m een boost te geven. Maar let op, doe dit wel in de juiste periode. Het beste kun je de plant van april tot oktober één keer per maand wat (sterk verdunde) vloeibare plantenvoeding geven. In de winter is dit niet nodig, want dan is de plant in rustperiode.

Scheve stam? Vergeten bij te draaien

Een pannenkoekenplant heeft een stam die de hoogte in groeit. Hieraan groeien dunne stengels met één blad per stengel. Deze stam wordt dan wel steeds groter, maar niet per se veel steviger. Daarnaast groeit de plant naar het licht. Om te voorkomen dat de plant hierdoor scheef naar het licht groeit is het belangrijk dat je de plant regelmatig draait.

Tip: draai de bloempot elke keer een kwartslag als je ‘m water geeft.

Fotocredits 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: