Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Maakt jouw cavia veel geluiden? Dit is wat hij je wil vertellen!

Een cavia maakt in vergelijking met andere huisdieren redelijk veel geluid. De cavia is dus een gezellige babbelaar en wil je eigenlijk een hoop duidelijk maken. Maar wat betekenen al die geluiden? Wij leggen het je uit!

Hard piepen

Dit is het geluid wat je hoogstwaarschijnlijk het meest zult horen als je een cavia in huis hebt. Dat de cavia je iets wil vertellen is bij het horen van dit geluid duidelijk, het geluid is namelijk niet te missen. Wanneer de cavia dit geluid maakt wil hij je aandacht of denkt hij dat hij eten krijgt. Ben je in de keuken bezig of maak je een zakje open? Grote kans dat je cavia het dan op het piepen zet dus!

Zacht piepen of pruttelen

Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia’s babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.

Brommen

Het gebrom van een cavia klinkt als ‘prrr’ en lijkt dus een beetje op het gespin van een kat. Maar wanneer een cavia bromt is dit geen teken van tevredenheid maar juist van irritatie. Vaak laat de cavia met een korte brom merken dat hij het niet fijn vindt wat je doet. Dit doet hij bijvoorbeeld wanneer je hem op een verkeerde plek aait of als geluiden de cavia irriteren. Kijk dus altijd of je de oorzaak kunt vinden zodat je het kunt oplossen en je cavia snel weer blij is!  

Getutter

Ook een cavia kan zeuren. Niet met zoveel woorden natuurlijk maar met getutter probeert de cavia je op de hoogte te brengen van zijn ergernissen. Ligt je cavia bijvoorbeeld lekker weg te doezelen en kom jij hem net aaien? Dan zal hij je met de geluiden ‘te-te-te-te’ laten weten dat je hem even met rust moet laten.

Klappertanden

Wanneer een cavia gaat klappertanden is hij vaak boos of geïrriteerd. Dit geluid maken cavia’s vooral naar elkaar wanneer ze het ergens niet mee eens zijn. Als de ander niet snel wegloopt of zich overgeeft dan kan het zo zijn dat deze ‘woordenwisseling’ uitloopt in een gevecht. Houd je cavia’s dus even goed in de gaten als je dit geluid hoort.

Gillen

Als je een hoog piepgeluid hoort kun je er vanuit gaan dat dit je cavia’s manier is om te laten weten dat er iets niet goed zit. Ze kunnen pijn hebben of in paniek zijn, check dus altijd of het dier in orde is wanneer je dit geluid hoort. Kun je zelf niets ontdekken maar houdt het gegil aan? Breng dan even een bezoekje aan de dierenarts, die kan in veel gevallen de juiste hulp bieden.

Fotocredit:

Headerfoto: Jack Catalano - Unsplash