Eigen Huis & Tuin

Geen groene vingers? Dit zijn 5 makkelijk te verzorgen kamerplanten voor beginners

30 juli 2020 03:31 Aangepast: 30 juli 2020 10:31

Ben jij nog geen held met kamerplanten, maar doe je hard je best om steeds een beetje beter te worden? Ga zo door! Toch is het wellicht verstandig te beginnen met de makkelijkst te verzorgen kamerplanten. We zetten er 5 voor je op een rij.

We geven geregeld tips over het verzorgen van je kamerplanten, en wijzen je er ook op wat er allemaal mis kan gaan. Maar al doe je nog zo je best, ook het soort plant is van invloed op de overlevingskans van de plant. Vooral bij beginnende plantenbaasjes... 

1. Scindapsus golden pothos

Deze plant is moeilijk te verwaarlozen. Ze vinden het namelijk heerlijk om in droge grond te staan, zodat ze bestand zijn tegen onregelmatige watergiften. Daarnaast hebben ze ook niet veel zonlicht nodig en hoef je ze niet te snoeien. Maar let op, ze groeien en groeien en groeien maar door! Daarom zijn ze ook extra leuk om in een hangpot te zetten zodat hun takken weelderig kunnen hangen! 

Verzorging
Wees zuinig met water geven en doe dit alleen als de bladeren erg hangen en de grond door en door droog is. Wanneer je water geeft als de grond nog lichtvochtig is, kunnen de wortels gaan rotten. Blijven de bladeren maar slap hangen, dan kan het zijn dat de wortels te groot zijn geworden voor de pot. Tijd om te verpotten dus! 

2. Graslelie

De graslelie - ook wel spinnenplant - kan in veel soorten licht overleven en kan in bijna alle omstandigheden groeien. Maar wil je ze echt blij maken, trakteer ze dan op direct zonlicht. Krijgen ze dat niet genoeg, dan kleuren de bladeren wit/geel. Daarnaast hebben ze geen superstrikt waterschema nodig, dus geen probleem als je het een keertje vergeet. 

Verzorging
Voor het beste resultaat kun je de plant in direct zonlicht plaatsen. Kan dat niet in jouw huis? Dan doen ze het ook goed in iets minder daglicht. In de winter kun je minder water geven en is het belangrijk om ze niet op de tocht te zetten.

3. Sansevieria

Het fijne aan de Sansevieria -ook wel vrouwentong genoemd- is dat hij vrijwel onmogelijk dood te krijgen is. De plant kan namelijk weken overleven zonder water én hij heeft geen direct zonlicht nodig. De perfecte groene vriend voor iedereen die nog wel eens vergeet zijn planten water te geven.

Verzorging
Wacht met water geven tot het de aarde helemaal uitgedroogd is. Qua standplaats hoef je je geen zorgen te maken, ze hebben niet veel licht nodig.

4. Aloë vera

De Aloë vera is een topplant. Niet alleen voor je huid is deze plant erg goed, ook helpt het tegen ziektes en kwaaltjes. Daarnaast is de plant ook nog eens makkelijk te verzorgen als je weet waar de plant blij van wordt.

Verzorging
Wanneer je de Aloe vera zelf gaat planten kun je het beste cactus potgrond gebruiken, want daar doen ze het het beste op. Verder is het belangrijk dat ze veel licht krijgen, dus zet ‘m het liefst op een plekje waar hij veel zonlicht kan opnemen. Let er op dat het overtollige water weg kan lopen door middel van een gat in de bodem van de pot. Anders kunnen ze gaan rotten. Wacht met water geven ook pas tot de grond volledig uitgedroogd is.

5. Zamioculcas zamiifolia (ook wel ??kamerpalm?? genoemd)

De Zamioculcas zamiifolia -of ook wel de ‘kamerpalm’ of ‘zz plant’- is praktisch onverwoestbaar, omdat ze in veel verschillende omgevingen kunnen overleven. Ben je echt geen held met planten, dan is er alsnog hoop voor je als je deze makkelijke plant in huis neemt.

Verzorging
Deze plant kun je het beste op een plek zetten waar hij geen direct zonlicht krijgt. De planten zullen het ook goed doen in ruimtes met weinig licht, dus ideaal voor donkere huizen, slaapkamers of kantoren. Ze doen het het beste als je ze zo veel mogelijk met rust laat, en pas weer water geeft als de grond volledig uitgedroogd is. Kleuren de bladeren geel? Dan heb je ‘m waarschijnlijk toch te veel water gegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore