Eigen Huis & Tuin

DIY: met dit klikoscherm hoef jij nooit meer tegen je containers aan te kijken

30 juni 2020 05:33 Aangepast: 30 juni 2020 10:33

Vuilnisbakken hebben we natuurlijk allemaal nodig, maar echt mooi zijn ze niet. In je tuin wil je ze dan waarschijnlijk ook het liefst uit het zicht hebben. Tom gaat daarom aan de slag met het maken van een klikoscherm en wij leggen je uit hoe je dat zelf ook kunt doen!

Dit heb je nodig:

 • Douglashout
  - Planken: Ribbelprofiel Douglas, 200 cm x 19 cm x 2 cm – 6 stuks
  - Balken: Paal Douglas, 9 x 9 x 200 cm – 2 stuks
  - Balken: Paal Douglas, 9 x 9 x 100 cm – 1 stuk
 • Rieten mat op rol – 140 x 600 cm
 • Worteldoek – 5 m x 5 m
 • Hydrokorrels -  3 zakken
 • Potgrond – 6 zakken
 • 5 pluimplanten 4 stevige/grote zwenkwielen
 • Schroeven Betonplexplaat van 140 cm x 60 cm x 18mm dik.

Stap 1: Afmetingen

We beginnen met de afmetingen. Een standaard kliko is zo’n 60 cm breed. Als je dus twee kliko’s naast elkaar kwijt wilt is dit dus 1,20 meter. Door een wand te maken van 1,40 meter breed weet je zeker dat je goed zit en dat de kliko’s niet meer zichtbaar zijn.

Stap 2: De basis

We beginnen met de basis. Het frame wordt gemaakt met behulp van een betonplaat. Deze is 140 cm bij 60 cm en is 18 mm dik. Op de betonplexplaat worden de Douglas palen bevestigd. Aan de achterkant zet je twee Douglas palen van twee meter en aan de voorkant twee Douglas palen van 50 cm hoog.

Stap 3: De latjes

Nu gaan we de latjes zagen voor de plantenbak. Zaag vier latjes van 20 cm bij 140 cm en twee latjes van 10 cm bij 140 cm voor de voorkant van de bak. Daarna zaag je nog twee latjes van 40 cm bij 10 cm voor de zijkanten.

Stap 4: Plantenbak

Tijd om de plantenbak in elkaar te zetten! Start met de voorkant van de plantenbak. Je kunt het best van onder naar boven werken. Begin met een latje van 140 cm bij 10 cm gevolgd door twee latjes van 140 cm bij 20 cm. Dit herhaal je ook aan de achterkant.  

Voor de zijkanten begin je met een latje 10 cm bij 40 cm gevolgd door twee latjes van 20 cm bij 40 cm. Ook hier herhaal je dit aan de andere zijkant. Boor daarna in de betonplexplaat drie gaatjes zodat het overtollige water makkelijk afgevoerd kan worden.

Stap 5: Het riet

Nu kun je het riet gaan knippen. De afmetingen voor het riet zijn 140 cm bij 160 cm. Als je het riet geknipt hebt bevestig je deze met een nietmachine aan de achterste palen. 

Stap 6: Wieltjes

Leg de constructie vervolgens op de zijkant en bevestig de wielen onder de betonplexplaat. Je kunt het best kiezen voor zes wieltjes, zo blijft het scherm stevig staan en kun je deze makkelijk verplaatsen.

Stap 7: De laatste loodjes

Je bent er bijna! Bevestig nu de worteldoek aan de binnenkant van de plantenbak. Gooi daarna drie zakken hydrokorrels in de bak en daaroverheen nog vier zakken potgrond. Nu kun je de pluimplanten mooi verdeeld in de bak zetten. Gooi als laatste de overige twee potgrondzakken in de bak en je klikoscherm mét plantenbak is helemaal klaar! 

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore