Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een smart nachtkastje met behulp van de natuur

30 juni 2020 06:13 Aangepast: 30 juni 2020 10:13

Thomas is geïnspireerd geraakt door de smart woning van Erwin en gaat zelf aan de slag met het maken van een smart nachtkastje! In het nachtkastje kun je tijdschriften kwijt, je telefoon opladen en je kunt er een leuk lampje op zetten. Dit nachtkastje is dus van veel gemakken voorzien en jij kunt deze natuurlijk zelf ook maken. Wij zetten de stappen voor je op een rijtje!

Dit heb je nodig:

  • Boomstam met een minimale diameter van 40 cm
  • Draadeinde M12 3 x 1 meter
  • 6x M12 moeren
  • Stopcontact zwart met eventueel USB-aansluiting
  • Electra inbouwdoos
  • Zwarte stekker + zwart strijkijzersnoer
  • Zwarte spuitbus
  • Styling: lampje + tijdschriften
  • Elektrische kettingzaag

Stap 1. Het onderste deel van de boomstam

We beginnen met het zagen van de boomstam. Zaag een boomstam op een lengte van ongeveer 40 à 50 cm. Je kunt zelf kijken wat je een fijne hoogte vindt en wat het beste past in je kamer. Thomas heeft gekozen voor een kastanjehouten boomstam en zaagt deze met behulp van een kettingzaag. Je kunt de boomstam halen bij de betere houthandelaren. Tijd besparen? Laat de boomstam dan bij de houthandelaar al op maat zagen!

Stap 2. Het bovenste stuk van de boomstam

Zaag nu nog een tweede stuk uit de boomstam. De dikte hiervan kun je zelf bepalen, Thomas kiest in de aflevering voor een dikte van ongeveer 12 cm. Dit stuk hout komt later op de grotere stam te liggen.

Stap 3. Dienblad frezen

Nu kun je een verdiept gedeelte frezen uit het kleinere stuk hout, zo wordt het een soort dienblad. Om je tijdschriften handig weg te kunnen zetten, zaag je ook een gleuf in het bovenste gedeelte. Nu kun je je favoriete tijdschriften handig kwijt in je nachtkastje!

Stap 4. Draaieindes

Boor nu drie gaten van 10 cm diep met een boor van 12 mm. Hier komen de draadeindes (van 12 mm dik) zo in. Een draadeind is een massieve ronde metalen staaf, voorzien van schroefdraad. Deze gebruik je om twee voorwerpen met elkaar te verbinden. In dit geval wordt het draadeind gebruikt om de onderste stam straks met de bovenste stam te verbinden.  

Tip: smeer op de bovenzijde van de draadeinden een likje verf en leg de bovenste stam hierop. Haal de bovenste stam er daarna weer af, nu kun je goed zien waar je straks de gaten moet boren!

Stap 5. Boren en spuiten

Je bent er bijna! Boor nu in het bovenste gedeelte drie gaten op de plekken van de verf. Zo kun je straks het bovenste gedeelte op de onderste boomstam plaatsen. Spuit de draadeindes zwart en laat deze goed drogen.

Stap 6. Het stopcontact

Tijd voor het stopcontact! Deze komt in de boomstam, dus hiervoor moet je een gat boren in de onderste boomstam. Boor drie verschillende gaten met een gatenzager, zo kun je het hout er makkelijker uitdikken.  

Frees nog een rondje extra zodat het front van het stopcontact mooi in de boomstam valt. Boor met een smallere boor vervolgens een diep gat richting de onderkant van de stam, hier kun je het snoer met de stekker doorheen laten lopen. Wil je je telefoon er gemakkelijk in opladen? Kies dan voor een stopcontact met usb poort!

Stap 7. De samensmelting

Pak nu de zwart gespoten draaieindes erbij en sla deze in de onderste stam. Draai vervolgens op alle drie de draadeindes een moer. Op deze manier kun je het tafelblad vanuit de onderkant altijd een beetje bijstellen. Zet nu de bovenkant erop en sla deze erin tot het goed stevig vastzit. Draai de moeren aan zodat het bovenste blad er zo recht mogelijk op komt te staan. Tijdschriften erin, lampje erop en je smart nachtkastje is helemaal klaar!

Let op: het hout kan vocht vasthouden dus leg voor de zekerheid iets onder het nachtkastje zodat er geen vochtschade op de vloer kan ontstaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore