Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Ga je verhuizen of verbouwen? Zo maak je je eigen lichtplan

Wanneer je gaat verhuizen of in een verbouwing zit, is het heel belangrijk dat je voor de juiste verlichting kiest. En nog belangrijker waar je de verlichting neer hangt. In een lichtplan kun je dit goed zien en heb je altijd genoeg licht in huis. Wij vertellen je precies hoe je dit lichtplan zelf kan maken.

Interieurarchitect Mieke van Pijpen schrijft in haar blog: "Wil je je interieur onder handen nemen of heb je verbouwingsplannen? Neem de verlichting al vanaf het begin in je plannen mee. Kijk allereerst naar het daglichtinval en daarna naar het licht wat nodig is in de avond of op grijze dagen. Daar maak je een lichtplan van." Het is dus heel belangrijk om een lichtplan te maken en daarom leggen wij je dat stap voor stap uit.

Stap 1: Maak een plattegrond

Allereerst is het slim om een plattegrond van je woning te maken. Dit hoeft niet perse op schaal, als je maar duidelijk hebt waar je de meubels hebt staan. Het gaat hier om dat je het overzicht hebt over wat voor soort verlichting je waar moet hebben hangen. Zo heb je bijvoorbeeld functionele verlichting. Dit is licht wat je echt nodig hebt, dus bijvoorbeeld lampjes in de keuken. Verder kan je onderscheid maken tussen sfeerverlichting, basisverlichting en accentverlichting. 

Stap 2: Maak een legenda

Als je de plattegrond hebt getekend, kun je beginnen met het invullen van de verlichting. Het is dan handig om een legenda te maken en elk soort verlichting een ander tekentje te geven. Zo is het duidelijk wat voor soort verlichting waar komt. "Wanneer je een huis gaat verbouwen, kun je hiervanuit bepalen waar de stopcontacten komen. Bij een bestaand huis, moet je wel gaan kijken waar de stopcontacten zitten en daar rekening mee houden in je lichtplan. Al kan je altijd wel oplossingen bedenken met bijvoorbeeld een verlengsnoer onder het tapijt", aldus Mieke 

Daarnaast komt het onderscheiden van verschillende soorten verlichting niet heel strikt, omdat je bijna bij iedere lichtknop ook een dimmer kan plaatsen. Zo wordt een functionele keukenlamp heel gemakelijk ook sfeerverlichting. 

Stap 3: Kies de juiste armatuur

Deze stap is misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Een lampenkap maakt namelijk heel veel verschil in de hoeveelheid verlichting wat we van de lamp krijgen. Ga je voor een doorzichtige lamp? Dan heb je licht rondom, maar als je voor een dichte lampenkap gaat, krijg je alleen licht van boven of onder.

Ook de kleur van de lamp is best belangrijk bij het kiezen van de juiste verlichting. "Tegenwoordig zie je veel ledlampen. Vroeger was dit allemaal heel koel, wit licht, maar nu heb je ook ledverlichting dat warm licht geeft. Ga dan minstens voor een 2700 kelvin, vanaf dan wordt het ledlicht wat warmer." Daarnaast is het wel belangrijk om je goed te laten inlichten bij een verlichtingzaak, zodat je zeker weet dat je mooi licht in je interieur hebt. 

Tips

Mieke geeft ons ook nog een paar handige tips in haar blog: "Allereerst moet je rekening houden met het kleurgebruik in de ruimte. Bij een donker interieur heb je meer licht nodig, omdat donkere kleuren meer licht absorberen. Bij een lichte kamer zul je juist wat minder licht nodig hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen  voor een variatie in hanglampen, vloerlampen en wandlampen ook voor een variatie in hoogten waar de lampen komen. Zo kan een vloerlamp een verrassend effect hebben in combinatie met spots of een hanglamp."

Fotocredits

Headerfoto: Pexels - Mark McCammon
Foto 1: Flinders
Foto 2: Unsplash - Suhyeon Choi