Doe het zelf

Aan de slag met textielverf? Dit moet je weten!

24 augustus 2019 17:00 Aangepast: 10 juli 2020 17:00

Is je zwarte broek inmiddels grijs? Of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Met textielverf kun je vervaagde kleuren weer helemaal mooi krijgen én een kledingstuk een nieuw kleurtje geven! Zorg wel dat je goed voorbereid aan de slag gaat zodat je het gewenste resultaat behaalt. Wij zetten de belangrijkste informatie over het verven van textiel voor je op een rijtje.

Welke stoffen kun je verven met textiel verf?

Voor je begint met verven is het belangrijk dat je goed kijkt welke stof je wilt gaan kleuren. Niet alle stoffen zijn namelijk geschikt voor textielverf. In het algemeen zijn alle natuurlijk stoffen geschikt om met permanente textielverf te behandelen. Natuurlijke stoffen zijn onder andere:

  • Katoen
  • Linnen
  • Viscose
  • Denim
  • Vlas
  • Jute
  • Ramie
  • Canvas

Natuurlijke stoffen als zijde, wol en kasjmier kun je ook behandelen met textielverf maar deze kun je beter met de hand wassen, hier heb je ook een speciaal pakje verf voor. Synthetische stoffen als nylon, polyester, lycra, spandex en goretex kun je dus niet verven met textielverf omdat deze de kleur niet kunnen vasthouden.  

Heb je een mix van natuurlijke en synthetische stoffen? Als het percentage van de natuurlijke stof boven de 50% ligt kun je de stof behandelen met textielverf, het resultaat zal wel wat minder intensief zijn.

Hoe werkt het kleuren van textielverf?

Als je een stof gaat verven in een andere kleur dan zijn de regels van kleurmengingen van toepassing. Als je bijvoorbeeld blauwe verf op een rode stof verft zal de kleur dus paars worden. Wil je een donkere kleur lichter maken? Gebruik dan eerst een textielontkleurder om de originele kleur te verwijderen en was dan met de kleur textielverf die je in gedachte hebt. De geverfde kleuren blijven in principe net zo lang mooi als de kleur van nieuwe stoffen!

Hoe pak je het aan?

Bepaal eerst hoeveel je wilt verven. Met één pak kun je tot 600g in een diepe kleur en tot maximaal 1,8kg in een lichtere kleur verven. Je kunt maximaal 5 pakjes per wasbeurt gebruiken en je moet het pakje in één keer opmaken. Het is handig om een textielverf pot te gebruiken die je in de wasmachine kunt zetten, zo voorkom je een hoop geklieder!  

Leg de kleding vochtig in de wasmachine samen met de textielverfpot. Haal de bovenkant van de verpakking eraf en draai een was op 30 of 40 graden. Hierna verwijder je de pot en was je de kleding nogmaals op dezelfde stand. Na het wassen kun je de kleding in de droger doen of uithangen, net wat je zelf fijn vindt. Zodra alles goed droog is kun je het eindresultaat gaan bewonderen!  

Niet tevreden? Je kunt de stof altijd nog een keer met textielverf wassen voor een dieper effect!

Fotocredits:

Headerfoto: PDpics-Pixabay

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore