Doe het zelf

DIY: Zo versier je makkelijk pompoenen voor Halloween

30 oktober 2020 16:56

In een oude aflevering gingen Tom en Evelyn aan de slag met de voorbereidingen voor Halloween. Zij gooien al hun creativiteit in het maken van superleuke pompoenen! Beginnen jouw handen ook al te jeuken? Met dit stappenplan kun jij thuis gelijk aan de slag.

Benodigdheden:

  • Pompoenen   
  • Waxinelichtjes, stompkaarsen en eventueel fietslampjes
  • Rond glaasje 
  • Bakvormen     
  • Stift + aftekenpapier       
  • Grondverf in spuitbus en witte hoogglans verf     
  • Eventueel kastanjes en herfstbladeren als versiering     
  • Scherp mes 

Stap 1. Uithollen

We gaan beginnen met het uithollen van de pompoen. Om een mooie ronde vorm uit te hollen kun je het beste een glas gebruiken voor de vorm. Teken met behulp van het glas een rondje op de bovenkant van de pompoen. Snij dit rondje eruit en lepel de pompoen vervolgens helemaal leeg. Tip: Gooi de inhoud niet weg, maar gebruik de binnenkant voor een heerlijk pompoensoepje!

Stap 2. Vormen

Wil je echt je creativiteit kwijt in deze pompoen? Laat de standaard patronen dan achterwege en experimenteer met nieuwe vormen! Maak per ‘baan’ bijvoorbeeld drie leuke vormen onder elkaar, op deze manier krijg je een leuk 'lampion-effect'.  

Voor de vorm van de figuren kun je gebruik maken van koekvormpjes. Kom je er niet doorheen met deze vormpjes? Snij de vormen dan later nog iets bij met een scherp mes. Ook kun je met een boor gaatjes maken in de vorm van leuke figuurtjes. Voor de echte klussers: gebruik een dremel, dit werkt als een trein en maakt alles supermooi en strak!  

De vorm van de pompoen zelf is natuurlijk ook belangrijk voor de keuze van de versiering. Bij een langgerekte pompoen kun je bepaalde patronen makkelijker maken. Tom maakt hier bijvoorbeeld ovale gaten in. Je kunt van papier een mal maken en deze op elke baan van de pompoen teken en uitsnijden. Voor specifieke vormen en bochten kun je ook een decoupeerzaagje gebruiken, dit werkt superhandig.

Stap 3. De bovenkant

Tijd om de bovenkant op te fleuren. Nu is de bovenkant nog een saai gat, maar hier gaan we verandering in brengen! Door de pompoen een mooie kraag te geven krijgt deze een stijlvolle uitstraling. Maak hiervoor weer een malletje en snij aan de bovenkant hoekjes, rondjes of puntjes uit. Zo ziet jouw pompoen er nog feestelijker uit!

Stap 4. Pompoenschaaltje

Je kunt een pompoen ook omtoveren tot een leuk schaaltje voor jouw herfstspullen. Snijd de pompoen na het uithollen doormidden en haal vervolgens ook uit deze pompoen wat leuke vormen. Een mooie kraag erbij en voilà! Is de pompoen niet helemaal jouw kleur? Je kunt hem ook nog een verflaagje geven in jouw favoriete kleur!

Stap 5. Lichtjes

Zo, jouw pompoenen zijn bijna klaar voor Halloween! Natuurlijk kunnen de lichtjes niet ontbreken. Je kunt in de pompoenen waxinelichtjes doen maar je kunt ook kiezen voor led-lampjes. Deze kun je op de knipperstand zetten en ze waaien niet uit!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore