Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

DIY: Zo maak jij een supermooi én handig badtafeltje

In de aflevering gaat Thomas aan de slag met een badtafeltje. Natuurlijk hebben wij voor jou de stappen weer op een rijtje gezet! Lees alles goed door want dit is een pittige DIY, voor ervaren klussers. Maar één ding is zeker: na deze klus kun jij wel een lekker warm bad gebruiken!

Benodigdheden:

  • Vuren meubelpanelen 2 panelen van 200 x 60 cm , 18 mm dikte
  • Cetabever binnenbeits transparant Ebben zijdeglans
  • Handcirkelzaag
  • Houtlijm Schuurpapier
  • Freesmachine
  • Korte schroefjes
  • Styling spullen (plantje, glas, tablet of telefoon)

Stap 1 

Om te beginnen moet je de buitenmaat van de breedte van je bad opmeten. Zo weet je welke afmetingen je moet aanhouden voor de planken. Het badtafeltje komt over de badranden heen te liggen dus je hebt in dit geval wel een bad nodig die van de muur afstaat.

Stap 2

Nu is het tijd om de zijkanten op maat te zagen. Zaag aan de linker- of de rechterkant een hoek uit het hout. Hier komt een bak voor bijvoorbeeld tijdschriften of een leuk plantje. Je kunt zelf kijken welke kant voor jou het handigst is. Leg de planken op elkaar zodat je de hoeken precies gelijk zaagt.

Stap 3

Beiden hoeken krijgen een ronde bovenkant. Tip: om de vorm mooi rond te krijgen kun je een emmer gebruiken! Zet de emmer op de plank en teken de ronde vorm over. Daarna zaag je deze uit met een decoupeerzaag. Beide kanten hebben nu dus precies dezelfde rondingen.

Stap 4

Nu kun je het tafelblad uit gaan zagen. Je kunt zelf kiezen hoe breed je het tafelblad wilt hebben. Als je het tafelblad hebt uitgezaagd kun je een houder maken voor je tablet of glas. Meet de breedte of lengte van je tablet en glas en frees dat formaat uit de onderkant van de plank. Nu kun je tijdens het badderen jouw tablet en glas superhandig kwijt in de gleuven van het tafelblad!

Stap 5

Tijd om de eerste planken vast te zetten! Maak het middenstuk aan een van de zijkanten vast. Dit kun je lijmen en tackeren zodat het goed vastzit.

Zaag vervolgens een plankje dat precies tussen beide zijkanten én het tafelblad past, dit plankje vormt de basis van een bak en komt tegen het bad te hangen.  Ook dit plankje lijm en tack je vast.

Stap 6

Meet ook precies op hoe groot het plankje voor de onderkant van de bak moet worden en zet deze vast op dezelfde manier. Je hebt met deze twee plankjes nu een L-vorm in het meubel gemaakt.

Tot slot zaag je nog 1 plankje dat op de L komt te staan. Deze past dus precies tussen de zijkanten van het meubel en heeft ook dezelfde hoogte. Bij het bevestigen zorg je ervoor dat je een paar centimeter speling tussen de achterkant en dit plakje vrijhoudt. Zo blijven magazines er goed tussen staan en houd je ook nog wat plek over voor iets anders. Daar kun je bijvoorbeeld een lekker zeepje zetten of een plantje!

Stap 7

Dan gaan we door met de andere kant van het tafelblad. De opening tussen het tafelblad en de zijkanten wil je op een mooie manier dichten. Dat kan je doen als volgt: zaag 2 plankjes op de juiste breedte en zorg ervoor dat ze qua hoogte 2 cm uitsteken, deze plak je aan elkaar vast. Vervolgens sluit je hiermee de bovenkant af.

Omdat de zijkanten rond zijn, wil je dat dit blok ook goed is afgewerkt. Schuur de dubbele plankjes daarom net zo lang op, totdat deze met de ronde zijkanten meelopen. Zo krijg je een mooi geheel! Voor het maken van de rondingen kun je het best een decoupeerzaag en een schuurmachine gebruiken, eventueel ook nog een cirkelzaag.

Het badtafeltje is nu zo goed als klaar. Maar deze moet natuurlijk wel goed blijven hangen aan jouw bad. Hiervoor zaag je een klein plankje die je bevestigt aan de onderkant van dit stuk, zo past het tafeltje precies om de badrand.

Stap 8

Je bent er bijna! Zorg dat je alles goed schuurt en neem daarbij ook de zijkanten mee. Je wilt natuurlijk niet dat je na een relaxte badsessie onder de splinters zit. Kies vervolgens een kleur beits die past in jouw badkamer en beits jouw tafeltje in de gewenste kleur. Even laten drogen en klaar is kees! Tijd om heerlijk te ontspannen…

Voilà!

Bij Maartje (van Barts Boekje) heeft 'ie inmiddels een prachtig plekje gekregen!