Eigen Huis & Tuin

5 handige tips voor het maken van een mooie border in je tuin

29 juni 2020 06:28 Aangepast: 29 juni 2020 11:28

Tom gaat deze week aan de slag met het maken van een verhoogde borderbak voor in de tuin. Wil jij ook wat extra groen in je tuin? Met deze 5 handige tips maak je een supermooie borderbak voor jouw planten en bloemen!

1. Bepalen van de plek en hoogte

Het is natuurlijk belangrijk dat je, vóór je gaat beginnen, goed weet waar je de verhoogde borderbak precies wilt hebben. Maak een schets en kijk vooral ook hoe hoog je de border wilt maken. De meeste mensen kiezen voor een tuinborder met 3, 4 of 5 muurblokken op elkaar. Reken uit hoeveel blokken je nodig hebt en bestel de gewenste kleur en maat. Tip: bestel altijd wat extra blokken, want er sneuvelen er altijd wel een aantal tijdens het klussen. 

2. De fundering

Je wilt natuurlijk een mooie, strakke border krijgen. Daarom is het slim om een metselkoord te spannen op de plek waar je de border wilt hebben. Graaf vervolgens een geul van 10 tot 15 cm op de plekken waar de blokken moeten komen. De breedte van de geul bepaal je aan de hand van de blokken die hebt gekozen. Vul de geul met 2 tot 5 cm straatzand en leg dan de opsluitbanden op hun kant in het zand.

Opsluitbanden zorgen voor een goede fundering. Door opsluitbanden te plaatsen voorkom je dat er gaten en kieren tussen de stenen komen. Ook zorgen deze ervoor dat stenen niet verschuiven of wegzakken. Zo blijft je border dus langer mooi!

Wordt jouw border hoger dan 60 cm? Gebruik dan voor de fundering cement in plaats van opsluitbanden. Giet het cement in de uitgegraven geul en plaats daarna de eerste laag blokken als het cement nog niet uitgehard is. De blokken zullen deels wegzakken in het cement waardoor je een sterke fundering krijgt.

3. Klaarmaken van de steenlijm

Als je de steenlijm gaat aanmaken, zorg er dan goed voor dat deze niet te dik wordt, maar ook zeker niet te dun. Als de steenlijm te dun is loopt dit uit tussen de blokken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Handig om te weten: als de lijm de dikte heeft van cakebeslag dan zit je meestal goed!

4. De eerste laag stapelblokken

Werk je met opsluitbanden? Dan kan je nu starten met de eerste laag blokken. Breng de lijm aan op de opsluitbanden in de geul. Nu kan de eerste laag blokken geplaatst worden! Let erop dat blokken goed waterpas komen te liggen. Ligt de eerste laag? Dan kun je nu ook het metselkoord weghalen, deze heb je niet meer nodig. Heb je met cement gewerkt? Dan ligt jouw eerste laag inmiddels al!

5. De border bouwen

Tijd voor de laatste stap! Nu de basis staat kun je de rest van de blokken neerleggen. Omdat voegen niet recht boven elkaar geplaatst mogen worden plaats je de lagen in een halfsteensverband. De blokken verspringen dus iedere keer een half blok, zo krijg je een sterke muur. Gebruik genoeg lijm tussen de blokken en zorg dat je rekening houdt met de droogtijd van de lijm. Als de lijm goed is uitgehard kan de border gevuld worden met grond en natuurlijk jouw favorieten planten of bloemen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore