Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

Zo kies je duurzame verlichting met een fijne kleurtemperatuur

Je weet vast al dat de verlichting in je huis een grote impact heeft op de sfeer! Nu is de vraag, hoe kies je een fijne kleurtemperatuur voor je lampen en in welke ruimte kies je welke temperatuur?

Duurzame verlichting

Ledverlichting is een hele fijne én duurzame oplossing voor goed sfeerlicht. Vroeger had ledverlichting de reputatie van koud en kil licht. Men koos ervoor omdat het duurzaam was, maar niet per se gezellig sfeerlicht. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. Je kunt namelijk ledverlichting kopen in allerlei soorten en kleurtemperaturen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je ledlampen aanschaft, zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Voor de kleurtemperatuur moet je kijken naar het aantal graden Kelvin. De meeste ledverlichting is wit van kleur, maar kan van koel tot warm variëren. Des te lager het aantal graden Kelvin, des te warmer het licht is.

Hoeveel Kelvin wil je?

Bekijk op de verpakking van de lampen naar het aantal Kelvin. Kijk je naar lampen van 1700 tot 2700 Kelvin, dan heb je zeer warm licht. Rond de 3500 Kelvin betekent vrij neutraal wit en boven de 6000K is heel koel licht. Je kunt de kleurtemperatuur per lamp kiezen, maar let wel op dat je per ruimte ongeveer hetzelfde aantal Kelvin kiest. Zo ontstaat er een net verlicht geheel.

Kies per ruimte

Het is logisch dat je in de badkamer voor een andere kleurtemperatuur gaat dan in de woonkamer. Je kunt in de badkamer beter voor wat feller en koeler licht gaan, terwijl je in de woonkamer voor wat warmere en sfeervollere temperaturen kunt gaan. In de keuken wil je juist verschillende soorten verlichting: natuurlijk wil je sfeervol licht, maar je moet ook fel genoeg licht hebben om te zien wat je doet. 

Fotocredits:

Headerfoto: qimono - Pixabay