Eigen Huis & Tuin

DIY: Zo maak je een daybed in Ibiza stijl voor in de tuin

29 juni 2020 05:32 Aangepast: 29 juni 2020 10:32

Deze aflevering zagen we de prachtige Ibiza tuin van Claire en Marvin. Ben jij nou ook helemaal geïnspireerd geraakt door de Ibiza stijl? Dan is deze doe-het-zelf klus echt iets voor jou! Tom gaat namelijk aan de slag met het maken van een eigen daybed. Met dit stappenplan maak ook jij een heerlijk plekje om te relaxen in de tuin!

Benodigdheden:

  • Kastanjehouten palen
  • Lange en korte RVS Schroeven
  • Latten voor lattenbodem (raggels)       
  • 2x set palletkussens
  • RVS schroeven
  • Accuboormachine
  • Optioneel: dik touw 

Stap 1: de basis
Daar gaan we! Om te beginnen moeten de kastanjehouten palen op maat gezaagd worden. De palen die in de lengte komen te liggen zijn 12 cm dik en 200 cm lang. De palen aan het voeteneinde en het hoofdeinde zijn ook 12 cm dik en zijn 160cm lang. Dan kun je de poten gaan zagen, deze moeten stevig zijn dus hiervoor neem je palen van 16 cm dik en 25 cm hoog.

Stap 2: schroeven

Tijd om de palen goed vast te schroeven! Gebruik hiervoor lange RVS schroeven. Op de plekken waar de schroeven komen kun je het best de paal even voorboren met een speedboor. Zo komen de schroeven verdiept in het paaltje te zitten, dat staat net wat mooier. 

Let op! Zorg ervoor dat de afstand tussen de lange palen 130cm is. Zo past straks de lattenbodem daar precies tussen! Kijk voor afstanden en maten goed op de werktekening hierboven. 

Stap 3: de rugleuning

Zo de basis staat! Voor het ultieme loungegenot gaan we aan de slag met de rugleuning. Hiervoor heb je twee palen nodig van 80 cm lang en één paal van 160 cm, deze is dus net zo breed als de rest van het bed. Schroef de palen vast tegen de achterkant van het bed en bevestig de paal van 160 cm in de breedte vast aan de palen van 80 cm.

Tip: vind jij al dat zagen nou te veel gedoe? Dan kun je alle palen natuurlijk ook al op maat laten zagen in de bouwmarkt. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk!

Stap 4: de lattenbodem

Het geraamte staat, nu is de lattenbodem aan de beurt! Tom kiest voor 13 latten van 130 cm lang. De latten kun je net als de palen ook al op maat laten zagen in de bouwmarkt.

Schroef 2 latten tegen de binnenkant - in de lengte- van de lange palen (hiervoor gebruik je ook de RVS schroeven) en verdeel daarna alle overige latten daar dwars overheen, om de bedbodem te vormen. 

Tip: schroef de twee latten die in de lengte tegen de balk komen net iets onder het midden, zo valt de bedbodem mooi tussen de balken in. 

 

Stap 5 de kussens

De laatste loodjes! Een lattenbodem ligt natuurlijk niet echt lekker, dus hoog tijd voor de kussens! Kies een lekker kussen uit voor de rugleuning en een groot kussen voor op de lattenbodem. Nog wat gezellige sierkussens erbij en jouw daybed is helemaal ready!    

Tip: wil jij een stoere touch geven aan jouw daybed? Draai dan een dik touw om de palen heen, zorg wel dat je een strakke knoop maakt zodat het touw er niet na een relaxmiddagje af ligt!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore