Ga naar de inhoud
Bankzaken

Om deze reden is het niet slim om je geld van de bank te halen en thuis te bewaren

Beeld © Unsplash

Bewaar je veel contant geld in huis? Dan is het verstandig om de polis van je inboedelverzekering te controleren. Er is namelijk een grote kans dat je het geld bij diefstal of brand grotendeels kwijt bent!

Onderzoek

Volgens een onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum zit er per verzekeraar onderscheid in wat ze zien als ‘contant geld’, zo valt te lezen op AD Wonen. Meestal vallen waardepapieren, zoals aandelen, hier ook onder, maar soms worden zelfs paspoorten, identiteitsbewijzen, waardebonnen, chipknippen, bankpassen en waardecheques gezien als waardepapieren. De waarde daarvan gaat dus al af van de cash die je in huis hebt liggen, mocht het verloren raken.  

Het maximale wat vergoed wordt, verschilt ook weer per verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat elf verzekeraars maximaal 1250 euro vergoeden bij schade aan of diefstal van contant geld. De meeste verzekeraars vergoeden daarbij maximaal 250 euro per ‘gebeurtenis’ uit. Je hebt dus dan al geluk als je slechts 1500 euro terugkrijgt!

Negatieve rente

Zo verstandig is het dus niet om thuis geld te bewaren, zegt een woordvoerder van ICC. Het is niet heel gek dat zij hier nu voor waarschuwen, omdat de spaarrente op dit moment heel laag is. Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt, dus wanneer sparen alleen maar geld kost.  

Wel is het onwaarschijnlijk dat de rente echt negatief wordt. Minister Wopke Hoeksta gaat er namelijk met banken over in gesprek en probeert een mogelijk verbod te geven op negatieve spaarrente. Bovendien vraag ik me af wat mensen ermee op denken te schieten”, zegt Rianne Veerman, verzekeringsspecialist van vergelijkingssite Independer. ‘’Stel dat die rente 0,02 procent is. Bij een spaarbedrag van 5.000 euro betaal je 1 euro per jaar aan de bank. Wil je daarvoor het risico nemen dat je veruit het grootste deel van dat bedrag kwijt bent bij diefstal?”

Diefstal van spullen

Bij spullen die worden gestolen of aangetast geldt over het algemeen de 60-40 regeling. ''Stel dat je televisie wordt gestolen met een waarde van 1.000 euro en hij heeft nog een dagwaarde van meer dan 40 procent, dan krijg je het totale bedrag van een nieuwe televisie vergoed.

Als die in de winkel goedkoper is geworden, bijvoorbeeld 800 euro, krijg je dát bedrag”, zegt Veerman. Bij bijzondere objecten, zoals waardevolle kunst gaat het wel iets anders. Het is verstandig om te checken of je daarvoor wel goed bent verzekerd, voordat je onverwachts hoort dat je het niet vergoed krijgt.