Eigen Huis & Tuin

Marja Middeldorp geeft raad: 3 tips voor een duurzaam huishouden

21 november 2020 07:03

Duurzaam leven kan soms best ingewikkeld zijn en al helemaal als het om het huishouden gaat. Marja Middeldorp van AD wonen vindt het juist heel leuk om met duurzaamheid bezig te zijn. Ze let heel erg op verspilling bij het schoonmaken en doet ook aan energiebesparing. Hoe? Ze legt het aan ons uit en geeft 3 tips.

Hygrometer

Volgens Marja moet iedereen een hygrometer in zijn huis hebben staan. Deze kosten maar een paar euro en waarschuwen tegen vochtige ruimtes. Met te veel vocht in je kamer ontstaat er schimmel en hierdoor kunnen bijvoorbeeld meubels kapotgaan of ook gaan schimmelen. Je moet dan spullen weggooien en dat is gewoon heel erg zonde!

Ook pleit Marja ervoor om je huis altijd goed door te luchten. Verse zuurstof in een huis is namelijk veel beter te verwarmen dan de lucht die al binnen hangt. Zo bespaar je ook nog eens energiekosten. Maar natuurlijk moet je niet het raam opzetten en de verwarming ook aan laten staan!

Een sok

Eigenlijk gebruiken de meeste mensen te veel schoonmaakmiddelen. Te veel allesreiniger in een emmer is heel erg zonde en kan ook nog eens strepen veroorzaken die je helemaal niet wilt. Marja raadt ons twee eetlepeltjes aan, dat is voldoende.  Het allerbeste is natuurlijk om helemaal geen allesreiniger te gebruiken, omdat er hierdoor minder schoonmaakmiddel geproduceerd hoeft te worden.

Volgens Marja kan je ook prima schoonmaken met een sok. Doe hem om je hand en wrijf over de tegels, kasten of spiegels. De warmte van je hand zorgt er namelijk voor dat al het vuil goed wordt opgenomen. Naast dat het super duurzaam is, is het ook nog een goed voor je armspieren!

Wasmachine

De grootste energievreter in huis is de wasmachine, omdat het water én energie kost. Sowieso kan je al energie besparen door de tempratuur lager te zetten, maar ook het zeepgebruik is heel belangrijk. Net als schoonmaakmiddel, gebruiken de meeste mensen ook te veel wasmiddel. Dit kan op den duur je machine aantasten. Marja heeft daarom een tip voor ons: gebruik zeepkorreltjes met azijn! Stop een derde korreltjes en twee derde azijn in zo’n bolletje en wassen maar! Gebruik wel natuurazijn, dit is een natuurproduct en dus een duurzame keuze.

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Photocredits:

Headerfoto: Lum3n.com - Pexels

Bron:
AD Wonen

Alieke van Rijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore