Gezien op TV

Zamarra ruimt op #3: Zo pak je die uitpuilende kledingkast aan!

16 september 2019 19:11 Aangepast: 02 juli 2020 13:21

Puilt jouw kledingkast aan alle kanten uit? En heb je toch elke dag weer 'niks om aan te trekken'? Grote kans dat dat komt omdat je het overzicht kwijt bent en je het lastig vindt kleding weg te gooien. Opruimcoach Zamarra Kok geeft je tips!

Doordat het kopen van kleding best een luxe is, wordt het niet zo gauw weggedaan. Het gevaar is echter dat je kledingkast hierdoor gaat uitpuilen en dat je het overzicht kwijtraakt. Maar als je je aan deze regels houdt dan heb je toch overzicht in de kast:

Waar te beginnen

Heb je geen idee waar te beginnen? Dan kan het handig zijn om een aantal criteria op te sommen, als hulpje bij het uitzoeken.

Weg
Voldoen de kledingstukken aan de één of meer van deze punten? Dan kun je het wegdoen, omdat deze criteria aangeven dat je het nooit (meer) draagt en dus in de toekomst ook niet meer zal dragen:

 • Kaartje zit er nog aan
 • Het is te klein of te groot
 • Het zit niet lekker of je kunt er niet op lopen
 • Je hebt het nooit gedragen
 • Je hebt het al meer dan een jaar niet gedragen
 • Je wordt er niet blij van
 • Het is kapot
 • Het is verwassen

Blijven
Voldoet het kledingstuk aan één of meer van de volgende punten, dan kun je het bewaren: 

 • Je draagt het regelmatig
 • Het is de juiste maat
 • Het staat je geweldig
 • Je wordt er blij van

Hulptroepen

Het is fijn als je hulptroepen kunt inschakelen, maar wees hier wel voorzichtig mee. Zij kunnen namelijk geen beslissing voor je nemen, en uitspraken als ‘waarom doe je dit niet weg?’ helpen hierbij ook niet. Wat wel helpt is om samen de kledingstukken te bekijken en samen de eerder genoemde criterialijst na te lopen. 

Truc

Twijfel je bij een kledingstuk? Dan is er een handig trucje die jou kan vertellen of je het nog gaat gebruiken. Hang voortaan kledinghangers andersom in de kast met de open kant naar voren. Als je iets gedragen en gewassen hebt hang je het normaal weer terug. Na een aantal maanden zie je precies welke kledingstukken je vaak draagt en welke nooit. 

Kijken, kijken, niet kopen

Sta je in de winkel met een kledingstuk in je hand en twijfel je of je het moet kopen? Koop het dan vooral niet, en stop het bedrag dat je uit had willen geven in een spaarpotje. Als je dat een paar keer hebt gedaan kun je van dat geld een ervaring kopen die veel meer betekent dan het zoveelste kledingstuk. Denk bijvoorbeeld aan een weekendje weg, een dagje naar een pretpark met je gezin of een avondje theater. Je zal zien dat dit als een soort cadeautje voelt en dat het hierdoor steeds makkelijker wordt om geld niet meer uit te geven aan onnodige kledingaankopen. 

Nieuwe erbij? Oude weg!

Om te voorkomen dat het opnieuw uit de hand loopt met kledingaankopen is het handig om een lijst te maken met alle kledingstukken en accessoires die je hebt. Bijvoorbeeld: 5 zwarte t-shirts, 10 spijkerbroeken, 15 tassen enzovoort. Wanneer je vervolgens iets nieuws wil kopen sta je er door deze lijst nog eens bij stil hoeveel je al hebt. Koop je toch iets nieuws, dan kun je de 1 om 1-regel handhaven: als je iets koopt moet je ook iets wegdoen. Zo blijft de hoeveelheid spullen in balans. 

Ons Huis Vol Spullen is vanaf 2 september 2019 elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Fotocredits
Headerfoto: Alexandru Acea - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore