Doe het zelf

Zelf een parketvloer schuren? Dit moet je weten!

26 juni 2020 06:06 Aangepast: 26 juni 2020 15:55

Denk je er al een tijdje aan om jouw vloer een goede schuurbeurt te geven, omdat je de vloer bijvoorbeeld wilt lakken of verven? Dan komen deze tips goed van pas!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het schuren van een parketvloer is iets wat vakkundig moet gebeuren. Wanneer het schuren niet goed gedaan wordt kan dit leiden tot beschadigingen aan de vloer en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen! Belangrijk dus om goed, voorbereid te werk te gaan. Wij spraken verfleverancier Jur de Wilde over hoe je het best zelf aan de slag kunt gaan met een houten vloer. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet!

Tip 1

Voordat je begint aan de klus is het belangrijk om te weten met wat voor soort hout je te maken hebt. Hoe harder het hout is, hoe meer tijd je hiervoor zal moeten uittrekken. Houd hier dus rekening mee in je planning.

Ga je aan de slag met grenen- of vurenhout? Zorg dan dat je voorzichtig te werk gaat. "Schuur niet te lang op één plek, zo voorkom je dat er kuilen in de vloer ontstaan" aldus Jur de Wilde. "Pas daarnaast ook goed op met korrel 20 tot 80 schuurpapier, hier kun je de vloer gemakkelijk mee beschadigen"!

Start met een schone lei

Het is belangrijk dat de vloer glad is en dat er geen voorwerpen meer uitsteken. Sla eventuele spijkers de vloer in, of verwijder deze met een tang. Daarnaast is het ontvetten van de vloer heel belangrijk. Als het hout goed ontvet is, gaat het schuurpapier langer mee en zal de lak- of verflaag -die je later aanbrengt- beter hechten. Klaar met ontvetten? Neem het hout dan af met een vochtig doekje en laat het goed drogen.

De juiste schuurmachine kiezen

Zoals eerder besproken is het van belang dat je goed weet wat voor een vloer je gaat schuren en wat het gewenste resultaat is. Wil je de vloer licht opschuren? Gebruik dan een roterende schuurmachine. Deze machine heeft een draaiende schijf en wordt geleverd met ronde schuurschijven. Let goed op dat je de machine voor je uit van links naar rechts beweegt en niet kantelt, zo voorkom je kuilen.

Wil je oneffenheden wegschuren die wat dieper in de vloer zitten? Dan kun je het best gebruik maken van parketschuurmachines. Hiermee gaat het schuren een stuk sneller en is de kans op het maken van fouten kleiner.

Voor het schuren langs de plinten en kanten is een kantschuurmachine aan te raden, deze is het meest doeltreffend. Zo zorg je ervoor dat ook de kleinere stukjes en hoekjes goed geschuurd worden!

Schuurpapier in alle soorten en maten

Last but not least: het schuurpapier. Voor het schuren van houtvloeren wordt schuurpapier gebruikt met grofheden van korrel 20 tot 160. Voor welk schuurpapier je kiest is afhankelijk van de hardheid van de ondergrond, het aantal keren dat je wilt gaan schuren en de laagdikte die je wilt verwijderen. Je behaalt volgens Jur Wijde het mooiste resultaat als je de korrel per keer verhoogt met 60. Op deze manier zorg je ervoor dat de krassen van de vorige schuurbeurt niet meer zichtbaar zijn.

Mocht je een nieuwe vloer hebben die nog niet is voorzien van een afwerking, dan kun je eenmaal schuren met korrel 160. Daarna kun je de vloer lakken of verven en ziet jouw vloer er weer geweldig uit!  

Handen uit de mouwen dus, succes!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore