Huishouden

Heb jij een hond of kat? Op deze manieren ben je duurzamer bezig

25 januari 2021 19:23
Beeld © Pixabay

Alle dieren hebben impact op het milieu, ook jouw lieve beestje. Hoe zorg je ervoor dat je hond of kat minder schadelijk is voor het milieu? Wij geven je tips.

1. Opvang of asiel

Heb je nog geen hond of kat, maar wil je er wel graag een? Doe dit duurzaam door eerst rond te kijken in een opvang of asiel. Zo hoeft er geen nieuw beest gevoed te worden, én kun jij een eenzaam dier weer een thuis geven. 

2. Het voer

Heb je wel al een hond of kat? Kijk dan goed naar het voer van je beest als je wat duurzamer bezig wil zijn. Droogvoer voor honden en katten is niet zo belastend voor het milieu als natvoer. Daarbij blijft dit langer goed, waardoor je minder snel eten hoeft weg te gooien. 

Ook goed om te weten: verse vis of vers vlees heeft een hoge klimaatimpact. Dit terwijl je hond of kat het helemaal niet nodig heeft, én hier ook nog eens flink ziek van kan worden

3. Tweedehands spullen

Een hok of krabpaal nodig? Kijk eens of je iets moois tweedehands kunt scoren! Zo geef je producten nog een tweede leven. En zo ben je waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit. Zorg wel dat je de spullen goed ontsmet voordat je ze gebruikt.

4. Drollen opruimen

Je bent in een hondendrol gestapt, waardoor de minuten hierna zijn gevuld met het zoeken van een stokje waarmee je de vieze substantie van je schoenen af kunt halen. En dan hebben we het nog niet eens over de geur. Een goede reden om je drollen op te ruimen dus. Maar dit is ook beter voor het milieu. Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is hondenpoep namelijk net zo gevaarlijk als chemisch afval. Hondenpoep bevat veel bacteriën, veelal dezelfde die wij mensen ook hebben. En veel van die bacteriën zijn schadelijk voor andere dieren. Ook kunnen de bacteriën zorgen voor uitbraken van ziektes als cholera en dysenterie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore