Huishouden

Fabel of feit: komen wespen echt af op zoete parfum?

11 september 2020 14:53 Aangepast: 11 september 2020 14:54

Heb je liever niet dat wespen te dicht bij je in de buurt komen? Dan kun je maar beter geen parfum dragen, omdat ze daar op af zouden komen. Maar klopt dat eigenlijk wel, of is dat een fabeltje? Wij hebben het antwoord voor je.

Het is algemeen bekend dat wespen worden aangetrokken door zoetigheid. Of dit nu eten, drinken of rottend fruit is. Wanneer de wespen op zoek gaan naar die zoetigheid betekent dit dat de wespennesten volgroeid zijn en de koninginnen en mannetjes op het punt staan om uit te vliegen. Voor de nog levende werkers zit de belangrijkste taak er op dat moment op. Zij hoeven de larven niet langer meer te voeren met insecten.

Maar… ze missen vanaf dat moment wel hun zoete traktaties. De werkers krijgen namelijk in ruil voor de insecten altijd een ‘beloning’ van de larven in de vorm van een zoete stof die de larven uitscheiden. Nu ze dit niet meer krijgen moeten ze hun zoete lekkernijen ergens anders zoeken. Dus… gaan ze -vooral rond augustus- massaal terrassen, tuinen, campings, pretparken en andere drukke plekken af, op zoek naar zoetigheid.

Wespen dol op parfum?

Komen wespen dan ook op de zoete geur van parfum (en deodorant etcetera) af, ondanks dat ze het niet kunnen eten? Jazeker. De sterke geur van parfum ervaart een wesp als ‘natuurvreemd’, waardoor hij in de war wordt gebracht. Hierdoor kan het steekbeest fel reageren en zelfs een mogelijke aanval uitlokken.

Kortom: een sterk geurende parfum kun je maar beter vermijden als je de natuur in gaat of naar plekken gaat waar veel wespen in de buurt zijn.

Marjolein Sintenie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore