Huishouden

Marja Middeldorp geeft raad: Zo krijg je motten en maden je huis uit

29 juli 2020 03:16 Aangepast: 29 juli 2020 09:17

Beestjes in huis wil niemand. Motten, maden, meelmotten: ze zijn niet goed voor de hygiëne in huis. Gelukkig weet Marja Middeldorp van AD Wonen hier wel raad mee.

Marja weet precies hoe je van motten, maden en meelmotten afkomt, en haar trucjes zijn ook nog eens heel simpel!

Motten

Motten komen af op vocht en broeierige materialen. Hang daarom dus nooit kleding in je kast op als dit nog niet helemaal droog is. Hang ook gedragen kleding niet meteen terug, maar hang deze eerst even uit. Het is sowieso verstandig om eens in de zoveel tijd al je kleding uit je kast te halen en het door te laten luchten.

Een andere oorzaak van motten is een te volle kledingkast. Hier zijn ze namelijk dol op en ze zullen dan ook de bacteriën én jouw kleding opeten. Wat hier tegen helpt zijn een paar laurierblaadjes. Leg ze gewoon tussen je kleding en de motten blijven weg.

Maden

Maden vind je vaak bij eten, voornamelijk bij vlees. Zo groeien bijvoorbeeld in je vuilnisbak als je een vleesverpakking erin hebt gegooid. De enige manier om er dan vanaf te komen, is door de vuilniszak goed dicht te knopen en weg te gooien. Zo kunnen ze niet uitbreiden en je vuilnisbak uit kruipen.

Meelmotten

Meelmotten komen vooral op je voorraadkast af. Ze leggen dat eitjes op je droge voedsel, bijvoorbeeld op meel of rijst. Ze houden ook van warmte. Je wil deze beestjes absoluut niet in huis hebben, want dan kun je alles weggooien. Als er eitjes op zitten is het al te laat. Je herkent deze eitjes aan de kleine zwarte puntjes op je eten.

Je kunt meelmotten voorkomen door alles in afsluitbare potten te bewaren. Als je hier iets uit pakt, kun je dat het beste doen met een schone lepel of schone handen. Let daarnaast ook altijd op de houdbaarheidsdatum van kwetsbare producten. 

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Fotocredits

Bron: AD Wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore