Huishouden

Dit zijn wolluizen en zo kom je er makkelijk vanaf

29 juli 2020 04:43 Aangepast: 29 juli 2020 16:43

Heb je ook weleens een witte poederlaag op je plant gezien? Dat is een teken dat er wolluis aanwezig is. Dit is erg vervelend, want het verpest je plant en dat is natuurlijk zonde. Wij weten gelukkig hoe je er vanaf komt.

De wolluis is zowel op binnen- als buitenplanten te vinden. Het vervelende aan deze beestjes is dat ze je planten erg doen verslechteren, waardoor ze uiteindelijk dood kunnen gaan.

Wat is wolluis?

Wolluizen zijn hele kleine insecten van 3 tot 6 millimeter groot. Je herkent ze vaak aan de witte, melige afscheiding die ze achterlaten op planten. Hierin leggen de beestjes dan hun eitjes, waardoor de bladeren van je planten vergelen, bloemen afsterven en er schimmel ontstaat.

Waar vind je wolluizen?

Wolluizen kun je op vrijwel alle planten vinden, zowel binnen als buiten. Ze zitten dan het liefst op houtachtige delen of groene bladeren. Onder andere orchideeën hebben vaak last van deze luizen.

Hoe bestrijd je wolluis?

Wolluizen kunnen heel goed tegen de kou waardoor bestrijden lastig kan zijn. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je van de beestjes af kunt komen:

  • Probeer eerst de wolluizen en eitjes van de plant af te spuiten, met een sterke waterspuit. Als je dit iedere dag doet, verdwijnen ze vanzelf.
  • Als dit niet helpt kun je hetzelfde met spiritus proberen. Doe het in een spuitflesje en spuit iedere dag met een harde straal op de luizen.
  • Als je een hardnekkige plaag te pakken hebt, kun je in het tuincentrum speciale bestrijdingsmiddelen kopen.

Fotocredits

Bron: Ecostyle en Tuinen.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore