Huishouden

Dit is dus het verschil tussen de matte en de glanzende kant van aluminiumfolie

23 januari 2021 07:01

Misschien is het je wel eens opgevallen dat aluminiumfolie een matte en een gladde kant heeft. Maar welke kant moet nou eigenlijk aan de binnenkant en welke aan de buitenkant?

Je boterham inpakken, een salade afdekken, of een gerecht warm houden; Waar je aluminiumfolie ook voor gebruikt, het is simpelweg onmisbaar in de keuken. Maar welke kant moet nu eigenlijk aan de binnenkant en welke aan de buitenkant? We leggen het je uit:

Wel/niet/wel/niet

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: er zit geen verschil tussen de matte en gladde kant. Althans, volgens de fabrikanten. Volgens hen is het geheel toeval dat er één kant dof en één kant glimmend uit de pers komt. Al denken verschillende topkoks daar anders over.

Volgens hen is het belangrijk om gerechten die je warm wilt houden in te wikkelen met de glanzende kant naar binnen en de matte kant naar buiten. De glanzende kant zou volgens hen de warmte reflecteren en de doffe kant de warmte vasthouden.

Hoe zit het nou echt?

Volgens de woordvoerder van Toppits (aluminiumfoliefabrikant) maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.

Dit beaamt chef Jean-Michel Hengge van het Groningse sterrenrestaurant Müller ook, maar toch wikkelt hij zijn aluminiumfolie altijd bewust met de glanzende kant naar buiten. Dit doet hij omdat deze zijde iets afgeeft aan zijn gerechten dat een ongewenst kleurtje geeft. Het heeft in dit geval dus niks met smaak of warmte te maken, maar puur esthetiek. Ook belangrijk natuurlijk!

Fotocredits:

  • Headerfoto: Marjolein Sintenie

Bron: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore