Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo word je niet snotverkouden van de airco

Die airco hè, hartstikke fijn dat ze bestaan en dat ze ons op z'n tijd verkoeling bieden. Alleen kan het geen toeval zijn dat veel mensen na een nacht slapen in een ruimte met airco een snotneus hebben. Krijgen is één, nu vooral hoe je er weer vanaf komt.

Om je de oorzaak van het probleem uit te leggen, moet je eerst weten hoe een airco werkt. De lucht die het apparaat naar binnen zuigt, wordt dankzij condensatie gekoeld én ontvochtigd. Droge lucht geeft namelijk een koeler gevoel.

Het hangt in de lucht

En het zou wel eens goed kunnen dat die droge lucht de boosdoener is van het zieke gevoel dat je in de ochtend hebt. Een te droge lucht zorgt er namelijk voor dat je ogen droog worden. Ook raken je slijmvliezen geïrriteerd. Om dit te verhelpen, zorg je dat de instellingen goed hebt afgesteld. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad tussen 45% en 60%. Ook een luchtbevochtiger kan uitkomst bieden.  

Daar zit een luchtje aan

Helaas kun je ook andere dingen oplopen van de airco, zoals een stevige verkoudheid. Zeer waarschijnlijk dat de airco dan slecht is onderhouden. In een airco zitten gewoonlijk filters die ervoor zorgen dat pollen, bacteriën en schimmels geen kans krijgen om de lucht in geblazen te worden. Worden deze filters niet onderhouden, dan blaast de airco letterlijk viezigheid in het rond. Bah! Geloof ons, een goede onderhoudsbeurt doet wonderen, zodat je voortaan niet meer snotterend door het leven hoeft terwijl het buiten bloedheet is.  

Fotocredits:

Bron:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: