Liefde voor je huis

Monstera deliciosa stekken: zo doe je dat!

12 juli 2020 15:17 Aangepast: 14 juli 2020 15:17

We zijn gek op de Monstera deliciosa. Niet alleen omdat ??ie zo mooi is, maar ook omdat de plant zo makkelijk te verzorgen én te stekken is. Hoe? We leggen het je uit:

De Monstera is één van de makkelijkste planten om te stekken, je moet er alleen wel even geduld voor hebben.

Monstera deliciosa

Maar eerst nog even over deze mooie, tropische topper. De Monstera is een razendpopulaire plant (hij heeft zelfs z’n eigen hashtag op Instagram). Niet alleen omdat ‘ie prachtig is, maar ook omdat ‘ie ontzettend makkelijk te onderhouden is. Heb je geen groene vingers, of heb je een donker huis? No worries, de Monstera overleeft het echt wel bij jou. Daarnaast groeit de plant ook nog eens als kool. Dus ben je fan van grote, weelderige planten, dan is de Monstera jouw plant!

Luchtwortels

Om de Monstera te kunnen stekken heeft je plant allereerst luchtwortels nodig. Luchtwortels zijn bruine, lange stengels die uit de groene stengels groeien. Heeft je plant die nog niet, dan moet je nog even wachten. Niet alle Monstera deliciosa’s hebben namelijk luchtwortels bij aankoop, maar deze komen vanzelf. En als ze dan eindelijk verschijnen, dan is er geen houden meer aan en blijven ze komen. Wordt het teveel, dan kun je ze afknippen en terugleiden naar de grond. Maar wil je gaan stekken, knip ze dan vooral niet af. 

Monstera deliciosa stekken in 3 stappen

Op de blog van Hemelryk kwamen we het volgende handige stappenplan tegen om je Monstera deliciosa in drie simpele stappen te stekken:

Stap 1:
Snij met een schoon mesje een blad met steel + luchtwortel af.

Stap 2:
Zet deze stengel in een vaas met water. Nu kunnen er vanuit de luchtwortel meer wortels groeien.

Stap 3:
Nu is het een kwestie van wachten tot er genoeg wortels aan de stek zijn gegroeid om ‘m in de aarde te kunnen zetten. Dit kan wel weken tot maanden duren, maar gelukkig staat een Monstera in een vaas ook al hartstikke mooi!

Zoals je op de foto hierboven kunt zien groeien de wortels echt vanuit de luchtwortel, dus het is essentieel dat je de stengel mét luchtwortel afsnijdt.

Verzorging van de Monstera

Zoals eerder al vermeld heeft de Monstera niet veel verzorging nodig. In de winter heeft ‘ie genoeg aan af en toe een beetje water en wat daglicht. In de zomer heeft ‘ie wel wat vaker water nodig omdat de plant dan meer water verdampt via de bladeren. Ligt er een laagje stof op de bladeren dan is het wel belangrijk dat je die bladeren afneemt of bespuit met wat lauw water. 

Fotocredits

Bron: Hemelryk  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore