Liefde voor je huis

Met deze tips heb je nooit meer last van vliegende mieren

01 juli 2020 11:52 Aangepast: 14 juli 2020 11:53

In juli komen ze weer in groten getale tevoorschijn: de vliegende mieren. Ineens zijn ze overal, en dat kan ontzettend vervelend zijn. Gelukkig weten wij precies hoe je er vanaf komt.

Maar wat zijn dit eigenlijk voor beestjes en waar komen ze vandaan? En belangrijker nog... hoe kom je er weer vanaf? Wij hebben de antwoorden.

Vliegende mieren

Vliegende mieren zijn eigenlijk hetzelfde als normale mieren, maar dan met vleugels. Ze komen namelijk uit hetzelfde nest. Alleen de koninginnen en de mannetjes waarmee gepaard wordt hebben echter vleugels.

Paren

Als het tijd is om te paren, meestal in juli, komen de vliegende mieren tevoorschijn. De koninginnen trekken er in zwermen opuit om een nestje te maken met de mannetjes. Zo’n zwerm heet ook wel de bruidsvlucht. Ze vrouwtjes gaan namelijk in de lucht op zoek naar een mannetje. Na het paren sterven de mannetjes en de vrouwtjes verliezen hun vleugels.

Nestjes

Als mieren eenmaal hebben gepaard, dan gaan ze op zoek naar een nestplaats. Dit is meestal op een plek met veel gaatjes en spleetjes, bijvoorbeeld dood hout. Het maakt dus niet uit of je in de stad of het bos bent: de mieren zijn overal.

Zo houd je vliegende mieren op afstand

Nu weet je wat vliegende mieren zijn en waar ze vandaan komen, maar je wilt ze misschien vooral een beetje op afstand houden. Dit kan op de volgende manieren:

  • Dicht alle kieren en gaatjes in huis zodat de mieren hun nestjes niet hier kunnen starten.
  • Haal dood en rot hout uit je tuin, of leg het in een gedeelte van je tuin waar je niet zo vaak zit. 
  • Zet lavendel en rozemarijn in de tuin of rond je huis, hier houden mieren niet van. 
  • Strooi wat peper en koffie buiten, rond je huis. Hierdoor blijven mieren ook op afstand. 

Fotocredits:

Bron:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore