Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo zorg je dat een uitgebloeide orchidee weer bloemen krijgt

Beeld © iStock

Orchideeën zijn bijzondere bloemen die sowieso de show stelen, welke kleur ze ook hebben! Heeft de jouwe zijn bloemen verloren? Zo zorg je dat ze weer terugkomen.

Voortplanten

Voor een orchidee is het helemaal niet erg om geen bloemen te hebben. Zolang er genoeg licht, voedsel en een goede temperatuur is, vindt de plant het wel welletjes. Aan voortplanten wordt dan helemaal niet gedacht, dus bloemen zijn ook niet nodig.

Breng 'm in paniek

Eén manier om je orchidee opnieuw te laten bloeien, is dan ook door ‘m eens een beetje in paniek te brengen. Zet hem bijvoorbeeld op een iets donkerdere plek waar de zon minder lang staat. Of plaats hem in een koelere ruimte. De plant denkt dan: ‘Oh nee! Tijd om me voort te planten!’

  Donker hoekje

  Zet de orchidee dus eens op een plek waar het iets minder fijn is, of verwaarloos hem (een beetje dan, natuurlijk). De kans is groot dat de bloemen binnen de kortste keren weer tevoorschijn komen.

  Verzorging

  In de zomer hebben orchideeën één keer per week water nodig, en in de winter zo’n 1 keer in de 10 dagen. Het best geef je hem water door hem even te laten staan in een laagje water in de wasbak of een bakje water.

  Per soort orchidee verschilt het of en waar steeltjes moeten worden afgeknipt wanneer de bloem verwelkt. Hiervoor zoek je dus het best de specifieke orchidee op die bij jou thuis staat.  

  Niks
  Elke week nieuwe tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
  Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: