In de zomermaanden kan het kwik aardig oplopen, buiten maar ook binnenshuis. En dat is niet alleen voor ons op z'n tijd best pittig, maar ook voor onze huisdieren. Speciaal voor alle kattenbaasjes dit artikel hoe je het hoofd van je kat koel kunt houden.
Waar katten ware zonaanbidders zijn, kan het ook voor dit harige kroost te warm worden. Oververhitting ligt op de loer, iets wat heel gevaarlijk kan zijn. Beter voorkomen dan genezen dus. Dit is wat je voor je kat kunt doen om hem een zo fijn mogelijke zomer te laten beleven.
Zorg voor schaduw
Belangrijk: zorg ervoor dat je kat de bewegingsruimte heeft om een schaduwplekje te vinden. Sluit ‘m dus niet op in één ruimte van het huis, maar geef de kat de mogelijkheid om rond te dwalen op zoek naar de koelste plek. Houd van tenminste één kamer de gordijnen of rolluiken gesloten en zet ventilatoren of eventueel de airco aan. Daar word je zelf ook blij van!
Drinken, drinken, drinken
Net zoals mensen moeten ook onze huisdieren genoeg water binnenkrijgen, en al helemaal als het buiten tergend heet is. Plaats dus niet één maar meerdere drinkbakjes verspreid door het huis, zodat hydratatie nooit ver weg is. Wat katten ook helemaal geweldig vinden, zijn drinkfonteintjes. Op deze manier heeft je harige huisgenoot altijd vers en koud water binnen pootbereik.
Blijf lekker veel borstelen
In de zomermaanden raken katten hun dikke wintervacht kwijt. Dit proces kun je een zetje in de goede richting geven door regelmatig de kat te borstelen. De vacht wordt dan vanzelf dunner en dus koeler. Grote kans dat de kat zichzelf geregeld schoonlikt, want ook dit biedt verkoeling.
Pootjes omhoog
Wist je dat katten via hun voetenbedjes zweten? Is zo. Door deze plek te verkoelen, zal je kat het ook minder warm krijgen. Hoe? Wikkel ze eventjes in een vochtige doek of koop speciale verkoelingsitems bij de dierenspeciaalzaak.
Vermoed je oververhitting? Raadpleeg dan gelijk de dierenarts!
Fotocredits:
Headerfoto: Caleb Woods - Unsplash
