Wonen

Marja Middeldorp geeft raad: Zo maak je een regenpijp goed schoon

07 oktober 2020 16:46

Het regent in Nederland regelmatig. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, niet alleen omdat je niet naar buiten kan, maar ook omdat er kans is op lekkage. Dit komt vaak door een verstopte regenpijp. Daarom legt Marja Middeldorp van AD Wonen uit hoe je deze schoonmaakt.

Volgens Marja Middeldorp zitten veel regenpijpen nog vol met bladeren omdat men dit vaak vergeet schoon te maken. Door de bladeren raakt de afvoer verstopt en kan het water nergens heen. Zo kan er lekkage ontstaan. Gelukkig heeft Marja een manier om dit te voorkomen.

Wat heb je nodig?

Je hebt maar weinig nodig voor dit klusje:

  • Handschoenen
  • Een kwastje
  • Een stofzuiger

Hoe werkt het?

Doe je handschoenen aan en haal hiermee het grove vuil uit de pijp. Het meeste krijg je er zo wel uit. Veeg vervolgens met een oud kwastje nog meer vuil weg. Als je er niks meer uit krijgt, pak je de stofzuiger erbij. Zuig hiermee de regenpijp echt helemaal leeg. Als hij hierna nog steeds verstopt is, dan kun je eventueel een freesmachine erbij halen.

Extra tips

Als je regenpijp naar een riool loopt, dan kun je deze volgens een medewerker van de Loodgietercentrale het beste afkoppelen. Laat hem dan uitkomen in een regenton. Met dit water kun je dan later bijvoorbeeld de planten water geven. Dit bespaart water en voorkomt overbelasting van het riool.

Voor de vakantiegangers heeft Marja Middeldorp ook nog een tip: “Doe voor je op vakantie gaat wat slaolie in de afvoer en regenpijp. Dit voorkomt dat er een muffe rioollucht in huis hangt als je terugkomt!” Je hoeft hiervoor maar een theelepeltje olie te gebruiken. Zo ontstaat er een laagje op het water dat geurtjes niet doorlaat. Spoel dit na je vakantie wel weer goed weg.

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.  

Julia van Rijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore