Huishouden

Zo stopt de hond met blaffen als de bel gaat

04 juli 2020 13:04 Aangepast: 06 juli 2020 13:04

Blaffende honden bijten niet. Toch kan het behoorlijk vervelend zijn voor jou én de bezoeker wanneer je hond hard begint te blaffen als de deurbel gaat. Zo leer je het de hond af.

Instinct

Waarom blaft je hond eigenlijk als de deurbel gaat? De hond legt al snel de link dat de deurbel gepaard gaat met een bezoeker. En dat prikkelt een oeroud instinct: het vertelt de hond dat hij in actie moet komen. Er zijn indringers! Dat heeft niks met agressiviteit te maken.

Stap voor stap

Gaat de deurbel, blijf dan rustig. Ga niet opgewonden proberen om de hond tot rust te brengen en trek hem ook niet aan de halsband. Wat dan wel? Leer de hond langzaam maar zeker het commando ‘plaats’ aan. Dit is een vast plekje waar hij dan heen gaat, het liefst niet te dicht bij de deur. Beloon ‘m als ‘ie naar z’n plekje gaat.  

Kent de hond het commando, ga dan naast zijn plaats staan en geef hem het commando. Laat nu iemand aanbellen, bij voorkeur iemand die de hond kent. Doe de deur niet open. Blijft je hond niet op zijn plek, geef hem het commando dan opnieuw. Negeer hem verder, tot hij stopt met blaffen, en beloon hem.  

Heeft jouw hond dit onder de knie, begin dan het commando ‘plaats’ pas te geven wanneer de bel gaat. Ook kun je dan daadwerkelijk de deur open gaan doen. Stap voor stap zal je hond er getraind in raken om niet te blaffen.  

Deurbel

Soms kan het werken om de deurbel te vervangen voor eentje met een andere klank. Het nieuwe gedrag kan dan sneller aangeleerd worden, want de hond kent het geluid nog niet.

Gedrag

Lukt het je niet om de hond dit aan te leren of vertoont jouw hond zelfs agressief gedrag naar bezoekers? Schakel dan een hondengedragstherapeut in om je te helpen.  

Fotocredits:
Headerfoto: Robert Gramner - Unsplash

Bron: Pets Place

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore