Alles voor in de tuin

Zó voorkom je dat motten dit jaar je buxus teisteren

05 februari 2020 12:58 Aangepast: 26 juni 2020 13:01

Vreselijk: de afgelopen jaren wordt de buxus in heel Nederland geruïneerd door de buxusmot. Binnen de kortste keren is er dankzij de buxusplaag niks meer van de mooie groene struiken over. Met dit item ben je de buxusmot voor.

De buxusmot

Je herkent de buxusmot aan de witte vleugels met een bruine rand en een bruin kopje. De volwassen buxusmot is zo’n 4 centimeter groot. Tussen april en oktober is de buxusmot actief, maar tussen juli en september is de schade het grootst. Dan ben je binnen een tijd van luttele dagen tot een paar weken de mooie plant kwijt. Zonde!

Rupsjes

Een buxusmot leeft misschien maar 8 dagen, maar helaas legt een vrouwtje in die tijd ook zo’n 800 eitjes. Deze worden gelegd aan de onderkant van buxusbladeren. Door de mannetjesmotten te bestrijden, voorkom je dat de plaag doorgroeit. Dat kan met een detectieval, ook wel monitoringsval genoemd.

Hoe werkt het?

Je plaats zo’n detectieval in het hart van de struik. Deze val houdt de aantastingsgraad van de buxus gedurende het hele seizoen in de gaten. Plaats ‘m dus in april, het liefst nog voordat de eerste buxusmotten gespot zijn. Doordat de val feromonen afscheidt, worden mannelijke motten aangetrokken. Ze kruipen in de val en kunnen er dan niet meer uit. Na het eind van het seizoen kun je de val schoonmaken en het jaar erna weer opnieuw gebruiken.

Je koopt onder andere hier en hier een buxusmotval. 

Fotocredits:
Headerfoto: Kurios357 - Pixabay
Artikelfoto: Tuincentrum Alco

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore