Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom het beter is om de koelkast open te laten in plaats van steeds open en dicht

Als je de koelkast te lang open laat staan, kan dat vast en zeker niet goed zijn, toch? Fout! Onderzoek heeft uitgewezen dat het beter is om de koelkast open te laten staan, in plaats van meerdere keren achter elkaar te openen en weer te sluiten. Ja, écht.

Poppetje gezien, kastje dicht?

Koelkast open, de melk pakken, koelkast dicht. En wanneer je tien seconden later ook de boter nodig hebt, gaat de koelkast weer open. Is het dan niet gewoon beter om de deur open te laten staan? Onderzoekers in Malaya (Maleisië) onderzochten precies dat. En wat blijkt? Het is stukken beter om de koelkast open te laten staan dan deze meermaals open en dicht te doen in korte tijd.

Turbulentie

Hoe dat komt? Als de koelkast steeds open en dicht gedaan wordt, leidt dat tot ‘turbulentie’ in de koelkast. Daardoor komt er warme en vochtige lucht in de koelkast. Dat gebeurt ook wanneer je de koelkast open laat staan, maar wel stukken langzamer. Er zijn dan namelijk minder luchtstromingen. Laat je de koelkast open staan, dan hoeft het apparaat dus minder hard te werken om weer op temperatuur te komen.

Enthousiasme

Natuurlijk moet je de koelkast nooit langere tijd open laten staan, want dat zorgt voor enorm veel energiegebruik en het bederven van producten in de koelkast. Maar voor korte duur is het dus écht beter om de koelkast open te laten in plaats van steeds open en dicht te doen. Er hangt echter wel nog een staartje aan: zwaai je te enthousiast met de deur, dan zal het energieverbruik hoe dan ook hoog zijn door de heftige luchtstroming.

Fotocredits

Headerfoto: Nrd - Unsplash

Zo
Lees ook:
Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast of vriezer
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: