Doe het zelf

Dit zijn de 9 meest gemaakte fouten tijdens het schilderen

22 juni 2020 12:54 Aangepast: 26 juni 2020 12:55

Schilderen: waarschijnlijk ken je de basis wel, en wellicht heb je ook al aardig wat tips gelezen over hoe het moet. Maar weet je ook wel welke dingen juist worden afgeraden en wat de meest gemaakte fouten zijn? We zetten ze voor je op een rijtje:

We hebben je al aardig wat tips, trucs en lifehacks geleerd over het schilderen van een muur. Toch worden er ook een hoop fouten gemaakt tijdens het schilderen, waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt! Wat dan zoal? We zetten de 9 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje:

1. Niet voorbereiden

Denk niet zomaar meteen aan de slag te kunnen gaan, maar bereid je schilderklus voor. Dit hoeft echt niet lang te duren, én het zal je uiteindelijk een hoop schoonmaakwerk en frustratie besparen. Bedek de vloer en je meubels met plastic, karton of oude lakens. Plak deurknoppen, lichtknoppen en plinten af met schilderstape zodat je nergens op morst. 

2. Geen schilderstape gebruiken

Tape zorgt ervoor dat je strakke randjes krijgt en dat je niet morst op plekken waar geen verf hoort te komen. Zorg ervoor dat de tape strak om de plinten en ramen wordt geplakt. Én heel belangrijk: zorg ervoor dat je de tape verwijdert vóórdat de verf volledig opgedroogd is. Als je wacht, dan kun je de opgedroogde verf er zo weer aftrekken, zonde! 

3. De muren niet schoonmaken

Er zijn weinig dingen zo vervelend als aan het einde van je schildersklus stof en haren te ontdekken op nét geverfde muur. Gelukkig is dit te voorkomen door de muur van tevoren schoon te maken. Hoe? Door ten eerste even met de stoffer of een droog doekje langs de muur te gaan. Daarna meng je ongeveer 3,5 liter warm water met 500 ml azijn, en was je de muur met een doekje en het ‘sopje’. Vergeet vooral de hoekjes en plinten niet!

4. Niet genoeg verf kopen

Stel je bent net lekker bezig met schilderen en je ontdekt dat je bij lange na niet genoeg verf hebt om de hele ruimte af te maken. Je hebt echt geen zin om de kwast neer te leggen en nog even snel nieuwe verf te halen. Bovendien kan de verf bij de tweede keer mengen ook net weer anders uitpakken. Daarom is het belangrijk om de ruimte van tevoren op te meten en uit te rekenen hoeveel je nodig hebt. Hoe je dat berekent? Dat zie je hier:

5. De verkeerde kwasten gebruiken

Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat je de juiste en meest kwalitatieve kwast(en) gebruikt. Gebruik je latexverf dan heb je een kwast met synthetische haren nodig. Gebruik je verf op oliebasis dan moet je een kwast met echte haren (meestal varkensharen) gebruiken.

Ga je een groot oppervlak schilderen, gebruik dan een verfroller. Erg belangrijk hierbij is dat je de verfroller altijd eerst even ontdoet van pluisjes en draadjes en daarna de verfroller even nat maakt. Op deze manier trekt er minder verf in de verfroller. 

6. Geen rekening houden met het weer

Ga je buiten schilderen, dan moet je altijd even het weerbericht in de gaten houden. Natuurlijk ga je niet in de regen verven, maar ook met de luchtvochtigheid moet je rekening houden. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het drogen van verf op waterbasis veel trager gaat. In dat geval kun je beter een andere dag uitkiezen. En schijnt het zonnetje lekker? Ook dan is het niet verstandig te schilderen, niet in de volle zon in ieder geval. Wacht tot het heetste moment van de dag voorbij is, of zorg dat je in de schaduw kunt schilderen.

7. De primer overslaan

De primer wordt vaak vergeten of gewoon overgeslagen, terwijl dit juist zorgt voor een goede basislaag en de verf beter laat hechten, wat uiteindelijk voor het mooiste eindresultaat zorgt.

Let op: er bestaat verf waar al primer in zit, dit werkt wel op oppervlakken die al eens geschilderd zijn, maar wanneer je op een nieuwe muur of op hout gaat schilderen moet je wel eerst gewone primer gebruiken voordat je met de gewone verf aan de slag gaat.

8. De kwast helemaal in de verf dopen

Je kunt de kwast beter niet helemaal in de verf dopen, want zo knoei je veel en verspil je een hoop verf. De kwast voor eenderde in de verf dopen is diep genoeg!

9. Niet wachten voor de tweede laag

Wanneer je de tweede verflaag er te snel op aanbrengt kan je de eerste verflaag aantasten en er zelfs weer afvegen. Daarnaast kan het resulteren in zichtbare kwaststrepen. Zonde van al je harde werk! Houd je daarom altijd aan de beschrijving van de verf. Twijfel je, laat dan gerust 24 uur tussen de twee verflagen in zitten.

 

Fotocredits:

Bron: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore