Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (juli-december)

Vijvers zijn hartstikke mooi, maar vergen wel door het jaar heen onderhoud. Met deze handige vijverkalender houd je overzicht. Hieronder vind je alles wat je moet weten en doen over je vijver in de maanden juli tot en met december!

Juli 

Hopelijk is het heerlijk weer deze maand. Ook de planten zijn fan, dus knip ze geregeld bij. Leg de planten die je uit de vijver haalt altijd een tijdje aan de waterkant zodat de beestjes die erin zitten terug naar de vijver kunnen.

Een hoge temperatuur van de lucht betekent ook dat de temperatuur van het water stijgt. Helaas produceert warm water minder zuurstof. Ook de enorme groei van zuurstofplanten helpt niet mee. Vooral in de ochtend is er een zuurstoftekort. Zet dus de vijverpomp of luchtpomp aan. In de zomermaanden zijn er genoeg jagers op zoek naar een lekker visje. Bescherm je vijver tegen bijvoorbeeld reigers en katten.

Augustus 

Voor augustus gaat hetzelfde op als voor de maand juli. Zorg dat de waterhardheid op pijl blijft, snoei planten en bescherm de vissen tegen ongenode gasten. Algen groeien in de zomermaanden extra hard, dus maak regelmatig de pomp schoon. Houd ook het waterpeil in de gaten, want met warm weer verdampt het.

Deze maand werken de vissen hard om hun conditie aan te sterken en groeien ze hard. Voer ze daarom meer dan normaal.

September 

Misschien blijven de zomerse temperaturen nog hangen, maar het kan ook dat de herfst alweer voor de deur staat. Planten beginnen dan ook langzaam wat te vervallen. Zuurstofplanten dun je lichtelijk uit. Door het afsterven van planten komt er veel CO2 vrij in de vijver. Meet dus de KH-waarde en neem zo nodig stappen om de waarde te verbeteren. Bereid je vissen voor op slechter weer door ze kwalitatief hoog voer te geven.

Oktober 

Nu gaan planten toch echt afsterven en zullen er een hoop blaadjes en takken in de vijver belanden. Span bijvoorbeeld een net over de vijver, zodat je niet iedere keer bladeren uit de vijver hoeft te vissen. Houd alvast rekening met het aankomende koude weer, en installeer als nodig een goede luchtpomp zodat het water niet dicht zal gaan vriezen.

Vissen gaan weer dieper onderwater zitten nu de temperatuur van het water begint te dalen. Zolang de watertemperatuur hoger dan 5 °C is, kan er nog gevoerd worden.

November 

De hoogste tijd om de vijver winterklaar te maken! Verwijder alle afgestorven planten en blaadjes uit de vijver, zodat ze niet gaan rotten en zuurstof gebruiken. Zorg dat waterwaarden op pijl zijn met een watertest. De KH-hardheid moet tussen 7 en 8 °DH zijn.

December 

De vijver is in de wintertijd in rust: de vissen gaan naar de bodem en er zijn geen planten meer. Probeer te voorkomen dat de vijver dichtvriest, bijvoorbeeld door deze af te dekken of vijververwarming te instaleren. Vriest de vijver toch dicht, ga dan nooit een wak maken. De trillingen hiervan zijn heel slecht voor de vissen. Wat je wel kan doen, is een pannetje heet water gebruiken

Verwijder ook wat van de sneeuw die op het ijs valt: zonlicht zorgt voor vitamine-D-productie en dus een hogere weerstand.  

De
Lees ook: van januari t/m juni
De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (januari-juni)

Fotocredits: 
Headerfoto: Fachry Zella Devandra - Unsplash
Artikelfoto: Ingeroosxx - Instagram

Bron: Velda, De Perfecte Tuin