Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (januari-juni)

Vijvers zijn hartstikke mooi, maar vergen wel door het jaar heen onderhoud. Met deze handige vijverkalender houd je overzicht. Hieronder vind je alles wat je moet weten en doen over je vijver in de maanden januari tot en met juni!

Januari 

De kans is groot dat het buiten vriest. Je vijver heeft daardoor weinig aandacht nodig, want de groei van de planten staat voorlopig stil en ook de vissen zijn minder actief. Ze leven nu op de bodem van de vijver, omdat het water daar warmer is. Het lijkt bijna alsof ze een winterslaap houden. Let wel goed op ze, want door de kou kunnen ziektes ontstaan.  

Je wil voorkomen dat het vijverwater bevroren raakt. Dat kan met behulp van een luchtpomp of vijververwarming. Raakt het water toch bevroren, dan kun je overwegen een wak te hakken in het ijs. Maar: dit is dankzij de trillingen gevaarlijk voor de vissen.  Je kan het probleem wel oplossen met deze handige truc

Februari 

Ook in februari kan het vriezen. Inderdaad, ook nu vereist de vijver weinig onderhoud. Wel moet je rekening houden met reigers, die een groot gevaar zijn voor vissen in ondiepe vijvers.

Aan het eind van de maand stijgen de temperaturen. De kou heeft het vijvermilieu flink aangetast en ook de vissen zijn niet meer topfit. Geef de vijver dus een gezondheidskuur. Voer je vissen deze maand niet te veel, en verwijder algen en bodemslib uit de vijver. Bodemslib verwijder je met een bio-oxydator.

Maart 

Tijd voor een watertest! Dit is het ideale moment om te controleren wat de waterwaarden zijn. De tijdelijke hardheid of KH-waarde dient tussen 7 en 8 ° DH te zijn. Verwijder afgestorven plantenresten, zodat alles weer kan groeien. Blijf voorlopig zuinig met het voeren van de vissen, ze worden langzaam weer actiever. Controleer ze op ziekteverschijnselen en behandel de vissen zo nodig.

April 

Heb je de klussen van maart nog niet uitgevoerd, dan wordt het daar nu echt tijd voor.

Omdat het (hopelijk) buiten wat warmer is geworden, kun je de vissen weer meer beginnen te voeren. Geef ze hoogwaardig visvoer, want ze zijn nog aan het aansterken. In deze maand kun je waterlelies planten en oude waterlelies een nieuwe voedingsbodem geven. Gebruik hiervoor nooit tuinaarde, maar kies de juiste plantaarde.

Aan het eind van de maand kun je de vijverpomp en UV-C filter weer aanzetten, om algengroei tegen te gaan. De oude UV-lamp moet ieder jaar opnieuw vervangen worden. Je kunt bacteriën toevoegen aan de vijver om de filter op te starten.

Mei 

De lente staat nu écht voor de deur! En dat betekent ook dat alles weer groeit en bloeit. Maak de filter dus regelmatig goed schoon. Verwijder ook af en toe het oppervlaktevuil van de vijver. Dat kan met een skimmer met waterpomp. Als je wil, kun je weer nieuwe planten in de vijver planten om deze op te vrolijken.

De vissen mogen weer volop gevoerd worden. Doe dit liever steeds in kleine hoeveelheden dan in één keer veel, want voer dat blijft liggen, stimuleert de groei van algen in de vijver. Plaats je nieuwe vissen, houd ze dan eerst in een quarantainebak zodat er geen vissterfte ontstaat.

Juni 

Zorg ervoor dat de plantengroei niet het hele wateroppervlak bedekt. Houdt het aantal planten beperkt en dun ze uit. Doe dat het liefst met speciaal gereedschap.

Let erop dat de KH-waarde (carbonaathardheid) hoog genoeg blijft (tussen 7 en 8), zodat het water helder blijft. Dit kun je bepalen met daarvoor gemaakte testen. Verhoog de waarde eventueel met CO2 tabletten. Om de jonge visjes in de vijver snel te laten groeien, voer je ze met fijngewreven visvoer.    

Hier vind je de tweede helft van de vijverkalender, van de maanden juli tot en met december!

 

De
Lees ook: van juli t/m december
De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (juli-december)

Fotocredits: 
Headerfoto: Bady qb - Unsplash
Artikelfoto: ingeroosxx - Instagram

Bron: Velda, De Perfecte Tuin