Ga naar de inhoud
Bankzaken

Zo onderhandel je over een goed salaris

Een arbeidsvoorwaardengesprek kan heel spannend zijn en voor sommigen zelfs een nachtmerrie. Je wilt uiteraard een passend salaris, maar hoe pak je dat dan aan? RTL Z heeft een aantal tips om zo succesvol mogelijk te onderhandelen voor een goed salaris.

Volgens RTL Z zijn de werknemers momenteel in het voordeel als het gaat om onderhandelen. Er is namelijk sprake van een schaarste op de arbeidsmarkt. Daarom zou het makkelijker zijn om te onderhandelen over het salaris.

Tip 1: Bij je huidige baan: kijk wat het kost om je te vervangen

Heb je al een baan, maar wil je toch wat meer verdienen? Kijk dan voor je gesprek even wat het kost om je te vervangen. Een nieuwe werknemer vinden en inwerken is namelijk best prijzig. Volgens adviseur Jack van Minden kan dit bedrag oplopen tot wel 15.000 euro. Dit bedrag is zo hoog, dat jouw eventuele salarisverhoging wel meevalt.

Tip 2: Denk na over wanneer je begint met onderhandelen

Als je net een nieuwe baan hebt, kun je beter niet gelijk beginnen met onderhandelen over een salarisverhoging. Dit kan volgens experts pas als je helemaal bent goedgekeurd door je werkgever, na je proefperiode dus. Begin er ook tijdens je sollicitatie niet over.

Tip 3: Bereid je voor

Voordat je het gesprek aangaat, moet je duidelijk voor ogen hebben wat je wil. Wat is het minimumbedrag wat je wilt gaan verdienen? Voor het antwoord op deze vraag kun je jezelf vergelijken met anderen op de arbeidsmarkt. Kijk ook even naar je cao.

Tip 4: Kijk naar de secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een auto van de zaak, pensioen of extra vakantiedagen. Lukt hier niet om te onderhandelen over je salaris? Zet dan hierop in. Bedenk wel van tevoren wat je zou willen en waarom. Zo kun je salaris toch een beetje ‘opleuken’.

Tip 5: Weet wat je betekent

Terwijl je in dienst bent, moet je goed in de gaten houden wat je daadwerkelijk doet en waarom dat belangrijk is voor het bedrijf. Dit kun je dan gebruiken als je gaat onderhandelen over je salaris. Zo heb je altijd redenen klaar waarom jij meer geld zou moeten verdienen.

Fotocredits
Headerfoto: Cytonn Photography - Unsplash

Bron: RTL Z