Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je je eigen insectenhotel!

Deze week gaat Tom in de aflevering aan de slag met een supergaaf insectenhotel. Wil jij ook moeder natuur van dichtbij meemaken? Maak dan aan de hand van dit stappenplan je eigen insectenhotel! Deze variant is kleiner dan die van Tom maar net zo leuk en gemakkelijk zelf maken. Succes!

Dit heb je nodig:

  • 10 planken steigerhout (2,5 meter)
  • 5 platte dakpannen
  • Schroeven
  • Hooi
  • Steen met gaatjes
  • Boomstammen met gaatjes (gebruik boortje ’10 voor de gaatjes)
  • Bamboestokken

Stap 1. Zo ga je te werk

Aan de slag! Pak twee planken van 2,5 meter en halveer deze zodat je vier planken van 1,25 meter hebt. Deze planken vormen de basis van jouw eigen insectenhotel!

Stap 2. Vastzetten

Nu gaan we de vier planken vastzetten zodat deze samen een vierkante "lijst" vormen. Omdat steigerhout vrij zacht is kun je de planken aan elkaar schroeven zonder dat je het hout hoeft voor te boren. Zo gedaan dus!

Stap 3. Tussenwanden

Zo de basis staat! Meet nu de afstand op tussen de bovenkant en de onderkant van het frame en zaag vervolgens drie planken die hier precies tussen passen. Zorg ervoor dat deze goed aansluiten op de bovenkant en de onderkant zodat je deze naadloos vast kunt schroeven. 

TIP! Wil je de kast wat speelser maken? Zorg er dan voor dat de afstanden tussen de 3 tussenwanden van elkaar verschillen.

 

Stap 4. Planken

Om lekker veel kwijt te kunnen in het insectenhotel gaan we nu horizontale planken maken. Meet de tussenruimte goed op en zaag verschillende plankjes op maat. Je kunt zelf bepalen hoeveel planken je wilt.

Tip: bevestig de planken op verschillende hoogtes en varieer met de tussenruimtes, op deze manier krijg je ook een speels effect! 

 

Stap 5. Palen

Om het insectenhotel een strakkere look te geven én wat hoger te zetten, kun je het frame tussen twee palen bevestigen. Bepaal hoe hoog je het hotel wilt hebben en stel daar de lengte van de palen op af.

Tip: Hou er rekening mee dat de palen minimaal een halve meter de grond in moeten voor extra stevigheid. 

Bevestig vervolgens de twee palen aan de zijkant van het frame. Let er wel goed op dat je de palen eerst op de juiste afstand én hoogte in de grond slaat. 

Stap 6. Dakpannen

Ook insecten zitten graag op een droge plek en dus leggen we op de bovenkant van het insectenhotel dakpannen. Zo hou je het hout droog en zitten de insecten wat meer beschut. Op deze manier kunnen ze heerlijk genieten van het verblijf in jouw insectenhotel. 

Stap 7. Vakken vullen

Zo, het zit er bijna op! Om de gasten goed te verwennen kun je de hokjes vullen met hooi, stenen, boomstammen en bamboe. Hier doe je de insecten een groot plezier mee! Wie weet laten ze dan ook een mooie recensie achter ;).