Eigen Huis & Tuin

Energierekening te hoog? Zo doe je daar wat aan

26 juni 2020 05:24 Aangepast: 26 juni 2020 12:11

De energierekening gaat dit jaar per huishouden ongeveer 300 euro omhoog. Hartstikke vervelend natuurlijk, helemaal voor je bankrekening. Gelukkig zijn er volgens RTL Z een aantal manieren om je energierekening te beperken.

Deze zes tips kun je zelf gemakkelijk uitvoeren en zijn dus voor iedereen haalbaar. Op deze manier zorg jij ervoor dat je energierekening niet uit de klauwen loopt.

Tip 1: Stap over van leverancier

Bijna elke energieleverancier biedt welkomskorting aan aan nieuwe klanten. Maak hier gebruik van door over te stappen. Vooral als je al lang bij dezelfde leverancier zit, kun je veel profijt hebben van het overstappen. Je betaalt dan namelijk bij je huidige leverancier een zogenaamd ‘slaperstarief’, wat een hoog bedrag is. Als je dan overstapt kan dat een paar honderd euro schelen.

Tip 2: Onderhandelen

Bel je energieleverancier eens op en zeg dat je misschien wilt overstappen. De leverancier wil haar klanten natuurlijk graag behouden, en doen dan waarschijnlijk een voorstel met korting. Dit scheelt je al aardig wat geld.

Tip 3: Kies het juiste moment

Overstappen van leverancier kan niet altijd. Wacht daarom totdat je contract bij je huidige leverancier is afgelopen, anders krijg je misschien een overstapboete.

Ook kun je beter in de zomer overstappen dan in de winter. Dit is om de volgende reden. Als je een jaarcontract afsluit, neemt de leverancier een verwacht bedrag en deelt dat door twaalf, voor iedere maand van het jaar. In de winter verbruik je echter meer energie dan in de zomer. Hierdoor kun je na de wintermaanden nog een extra rekening ontvangen. Om dit te voorkomen, kun je al overstappen in de zomer.

Tip 4: De energievergelijker

De makkelijkste manier om de goedkoopste leverancier te vinden, is via een online energievergelijker. Zo zie je precies welke energieleverancier het beste bij jou past en de beste prijs heeft. Via deze websites kun je ook nog eens heel gemakkelijk overstappen.

Tip 5: Isoleer

Door minder energie te gebruiken gaat je energierekening omlaag. Zo simpel is het. Zorg er daarom voor dat je woning goed geïsoleerd is, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ga bijvoorbeeld voor dubbel glas of dicht alle naden en kieren met tochtstrips. Doe de deuren dicht in huis en kies voor een brievenbus met borstels. Zo verbruik je zo min mogelijk energie.

Tip 6: Gebruik energiezuinige apparaten

Gebruik apparaten die niet te veel energie opslokken. Voorkom daarnaast sluipverbruik en laat apparaten niet onnodig op stand-by staan. Vervang ook je gloei-of halogeenlampen door ledverlichting. Deze manieren zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Er zijn nog talloze tips die je huis een duurzame plek maken. 

Fotocredits:
Headerfoto: Pixabay

Tekst
Julia van Rijn

Bron: RTL Z

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore