RTL Wonen

Zo kom je van de geur van kattenpis af

11 september 2022 06:58

Katten zijn natuurlijk lieve beesten, heerlijke kroelmaatjes en knus gezelschap. Totdat ze hun behoeften doen op de bank, je vloerkleed, of een andere plek in huis buiten de kattenbak. Vooral de geur van kattenpis is ontzettend hardnekkig, dus dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Een behoorlijke opgave, maar met de volgende stappen moet het lukken!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom katten buiten hun kattenbak plassen. Bijvoorbeeld vanwege het soort kattengrind, stress of problemen aan de blaas. Naast het helpen van je kat met de problemen, moet je de geur van kattenpis ook ze snel mogelijk weg zien te kijrgen. Dit gaat anders op verschillende oppervlakken.

Tapijt en vloerkleden

Om de kattenpis uit je tapijt of vloerkleed te krijgen, heb je een schoonmaakmiddel op basis van enzymen nodig. Probeer eerst met een keukendoekje het meeste vocht te absorberen. Spray de reiniger op de plek totdat deze voldoende doordrenkt is. Dep de vlek voorzichtig met een doekje en haal zo veel mogelijk weg. Bedek de vlek vervolgens 12 uur lang met een vochtige handdoek.

Stoffering

Kussenhoezen kun je gewoon zo snel mogelijk wassen in de wasmachine, waarna zowel de geur als de vlek eruit is. Heeft de kat op de bank geplast? Gebruik dan een speciaal middel voor dierenluchtjes en vlekken en herhaal dezelfde stappen als bij het tapijt. Zo’n schoonmaakmiddel kun je gewoon bij de dierenwinkel kopen.

Hout

Heeft je houten vloer een beschermlaagje? Veeg dan simpelweg het vocht weg met een doekje en gebruik een schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Heb je het ongelukje pas na een paar uur door? Gebruik dan weer een schoonmaakmiddel speciaal voor dierenluchtjes en vlekken.

Keramische tegels

Voor vlekken op tegels verwijder je eerst het vocht met een keukendoekje. Gebruik vervolgens allesreiniger om de tegels schoon te maken. Als de tegel niet is geglansd of de vloeistof zich heeft verspreid naar de voegen, gebruik dan een speciale reiniger voor keukens om verkleuring te verwijderen. Blijft de geur hangen? Maak een dikke pasta met water en baking soda. Wrijf dit in de voegen en veeg vervolgens droog.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Nine Köpfer - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore