Bankzaken

6 tips om sparen makkelijker te maken

26 juni 2020 05:58 Aangepast: 26 juni 2020 12:16

Geld sparen kan erg lastig zijn, zeker als je dol bent op shoppen. Toch is het slim om wel wat weg te sparen, voor welk doel dan ook. Daarom geven wij een aantal tips om het sparen net iets makkelijker te maken.

Sparen kun je doen voor allerlei verschillende dingen. Misschien wil je sparen voor een huis, of een leuke vakantie of je wilt gewoon wat geld achter de hand hebben voor noodgevallen.

Tip 1: Zet een vast bedrag opzij

De eerste tip is misschien voor de hand liggend; zet iedere maand een vast bedrag op je spaarrekening. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit tegenwoordig ook iedere maand automatisch over laten boeken. Zo vergeet je nooit te sparen.

Tip 2: Losgeld

Om te voorkomen dat je veel te veel geld uitgeeft tijdens het shoppen of boodschappen doen, kun je ervoor kiezen om alleen losgeld mee te nemen. Laat je pinpas dus thuis. Zo heb je alleen het losgeld om uit te geven en kan je niet meer kopen dan je van plan was.

Tip 3: Doelen

Het is makkelijker om te sparen als je echt een doel voor ogen hebt. Misschien wil je wel graag op vakantie of wil je een mooie, nieuwe tas. Dat is helemaal aan jou. Als je hier naartoe streeft gaat het sparen steeds makkelijker. Ook geeft het veel voldoening als je je doel uiteindelijk hebt bereikt.

Tip 4: Spaarpot

Sparen hoeft niet alleen op je bankrekening, je kunt ook een echte spaarpot gebruiken. Misschien niet zo handig voor grote bedragen, maar wel voor muntjes. Gooi al het muntgeld dat je ontvangt in je spaarpot en het gespaarde bedrag zal sneller oplopen dan je denkt.

Tip 5: Extra geld verdienen

Er zijn talloze manieren om, naast je baan, nog meer geld te verdienen. Zo kun je oude spulletjes verkopen op marktplaats. Ook zijn er online mogelijkheden om tegen geld of cadeaubonnen enquêtes in te vullen. Dit zorgt ook weer voor een extra zakcentje.

Tip 6: Doe het zelf

Je kunt veel geld besparen door producten zelf te maken. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf schoonmaakdoekjes maken. Stop het bespaarde geld in je spaarpotje, en zo houd je weer meer geld over.

Fotocredits
Headerfoto: Rawpixel - Unsplash

Tekst
Julia van Rijn

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore