Huishouden

Zo verwijder je heel makkelijk waskrijt van de muur

29 juli 2020 03:20 Aangepast: 29 juli 2020 09:20

Een echte Picasso in huis hebben is natuurlijk hartstikke leuk, totdat de schitterende kleuren van het waskrijt hun weg naar de muur hebben gevonden. Gelukkig is het schoonmaken van waskrijt op de muur heel eenvoudig dankzij deze tips.

Eerst moet je weten wat voor soort oppervlak je muur heeft. Is het gestuct? Heeft 'ie een textuur of is ‘ie helemaal glad? Is de verf glanzend of mat? Deze details zijn belangrijk om te bepalen welke methode je gaat gebruiken om het waskrijt te verwijderen. 

Dit zijn vier eenvoudige manieren om het krijt van de muren te halen:

1. Föhn en afwasmiddel

Zet de föhn aan en blaas warme lucht op de krijttekening op de muur. De wax warmt op en begint te smelten. Hierdoor kun je het veel makkelijker wegvegen. Gebruik hiervoor een reinigingsdoekje of een velletje keukenrol of toiletpapier met een beetje vloeibaar afwasmiddel. Ook microvezeldoekjes zijn in dit geval hartstikke handig, maar let wel op want het krijt blijft op het doekje zitten. Gebruik dus alleen een microvezeldoek wanneer ‘ie eigenlijk rijp is voor de prullenbak. Hetzelfde geldt voor een oud t-shirt of poetsdoek. Wanneer het waskrijt smelt, zal het na het wrijven op het doekje zitten en opdrogen en verspreidt het zich verder.  

Deze methode is veilig te gebruiken op de meeste muuroppervlakken. Wil je er zeker van zijn dat het niet misgaat? Probeer het dan eerst uit op een verborgen stukje muur, zoals achter de bank of kast. Wanneer de muur een grovere structuur heeft, zal het schoonmaken iets meer moeite kosten. Dit komt doordat het waskrijt dieper in de spleten gaat zitten.

2. WD-40

Dit middeltje werkt heel goed om vetkrijt van de muur te krijgen. Spuit een klein beetje van het product op een schoonmaakdoekje of wat keukenpapier en veeg over de krijttekens. Het krijt gaat er vrijwel meteen af. Voor hardnekkige vlekken of wat oudere vlekken kost het je misschien wat meer inspanning. Ook wanneer de kinderen met waskrijt bezig zijn geweest op een geverfd oppervlak, kan WD-40 dé oplossing zijn.  

Zorg er wel voor dat je na het afwassen van de krijttekens nog even de muur afwast om de olieachtige resten te verwijderen. Extra tip: doe niet je beste kleren aan wanneer je met WD-40 aan de slag gaat. Het is lastig om dit middeltje uit je kleding of het tapijt te krijgen.

3. Tovergum

Dit product doet wonderen op zowel geverfde als andere oppervlakken. Binnen een paar seconden is het kleurpotlood of waskrijt weg. Maar vermijd gebruik op glanzende oppervlakten, want dan kan het gum de muur juist verpesten. De kans bestaat dat je dan de glanzende laag verwijderd. Test het gebruik in dit geval eerst even op een verborgen stukje muur, voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van de strepen.

4. Mayonaise

Ja, je leest het goed. Ook met mayonaise kun je waskrijt van de muur krijgen. De oliën doen namelijk wonderen om de was in het krijt te breken. Wrijf wat mayonaise op de strepen en laat het een paar minuten intrekken. Haal de mayonaise er dan met een vochtige doek weer af. Als het goed is komt dan de mayo én het krijgt er in één keer af.

Fotocredits
Headerfoto: Aaron Burden – Unsplash  

Bron: The Spruce

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore