Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Beeld © iStock

Ieder heeft z'n favoriet, de een gebruikt waspoeder en de ander heeft het liever vloeibaar. Maar welk middeltje is nou beter om je was schoon te krijgen? En wat is beter voor je machine?

Waspoeder en wasmiddel hebben ieder z’n voordelen en nadelen. Het is daarom natuurlijk helemaal aan jou wat jij het fijnst vindt.

Vloeibaar wasmiddel

De meeste mensen gebruiken vloeibaar wasmiddel. Het is makkelijk in gebruik en zorgt ook op lage temperaturen voor schone kleding. Wel is vloeibaar wasmiddel vaak iets prijziger dan de poedervariant. Ook kun je snel te veel gebruiken, waardoor het ook nog eens sneller op is. 

Volgens Milieu Centraal is vloeibaar wasmiddel beter voor het milieu omdat het ervoor zorgt dat er minder vezels loslaten bij synthetische kleding.

Waspoeder

Waspoeder is echter vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter op je kleding. Daarentegen kan waspoeder op lage temperaturen zorgen voor vlekken omdat het middel niet goed genoeg oplost. Ook bevat het vaak bleekmiddel en kan je wasmachine hierdoor beschadigen.

Wat is nou beter?

Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen. Zo houd je je was en de wasmachine goed schoon.

Zo
Zorg dat je machine schoon is
Zo maak je in 5 stappen makkelijk je wasmachine schoon

En het milieu dan?

Wanneer je rekening wil houden met het milieu, kun je kiezen voor ecologische wasmiddelen. Kijk maar eens naar merken als Seepje en Ecover. Maar, je kunt ook je eigen wasmiddel maken! Lees hieronder hoe je dat doet. 

Zelf wasmiddel maken

Zet 1 liter water op het vuur. Zodra het kookt, voeg je 20 gram baking soda toe. Roer het goed door, totdat het is opgelost. Giet het daarna in een (weck)pot waar het wasmiddel in kan worden bewaard. Laat het voor zo'n 24 uur afkoelen in de koelkast of zet het bij lage temperaturen buiten. Aan twee eetlepels per wasbeurt heb je genoeg. 

Heb je de smaak te pakken en wil je ook wasmiddel voor de gekleurde was maken? Voer dan dezelfde stappen uit als hiervoor beschreven, vervang alleen de baking soda voor 50 gram huishoudzeep. Zodra de zeep in het water is opgelost, roer je het geheel goed door en giet je het in een grote pot. Ook hier geldt eerst 24 uur laten afkoelen voordat het kan worden gebruikt.

Struin door je keukenkastjes en vervang alledaags huis-, tuin- en keukenschoonmaakspul door huisgemaakte varianten. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je geld!

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: