Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo krijg je vetvlekken uit je houten tafel

Vlekken op een onbewerkte houten tafel zijn onmogelijk te vermijden. Tijdens een feestje kan er namelijk best een chipje of een koekje naast het schaaltje vallen en voor je het weet zit er een vetvlek op je prachtige tafel. Zó verwijder je deze vlekken.

Schoolbordkrijt

Misschien niet de oplossing die je verwachtte, maar met een wit schoolbordkrijtje kom je een heel eind. Ga met het krijtje over de vetvlek. Verwarm het stukje tafel daarna met bijvoorbeeld een föhn. Pak een oude tandenborstel en borstel over de plek, tot alle krijt weg is. Indien je nog steeds wat vetvlekjes ziet, mag je het hele riedeltjes nog een keer herhalen. Als laatste mag je er nog even voorzichtig met een vochtig doekje over gaan. 

Ammonia

Je kunt de vetvlekken ook proberen te verwijderen met een beetje ammonia en koud water. Maak een doekje nat met het mengsel en wrijf er voorzichtig mee over de vlek. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia te verwijderen.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Groene zeep

Wanneer er een vetvlek zit op een tafel gemaakt van teakhout, dan kun je het beste met groene zeep aan de slag gaan. Teakhout is een tropische houtsoort die goed te behandelen is met groene zeep. Maak een sopje van groene zeep met water in een emmer en ga met een doekje over de vlek. Je ziet zelf wanneer de vlek weg is. Maak de tafel daarna goed droog met een schone doek.

Afwasmiddel

Vettige aanslag kan ook verwijderd worden door een vochtige zeem te gebruiken met daarop een paar druppels afwasmiddel. Lukt het hiermee niet, dan kun je ook eventueel overschakelen naar spiritus.

Azijn

Azijn werkt ook goed om vet te verwijderen. Maak een mengsel van water en azijn en ga met een doekje over gemorste vetvlekken om ze te verwijderen. Ga nooit met pure azijn aan de slag. Alleen met verdunde azijn kun je de vlekken wegkrijgen.  

Wanneer de vlekken zo erg zijn dat alle bovenstaande tips niet werken, dan is er nog een laatste oplossing en dat is schuren. Door met grof schuurpapier over de hele tafel te gaan, zijn de vlekken zo weg. Pak in dit geval wel de hele tafel aan, anders ga je alsnog zien waar de vlek ooit zat.

Fotocredits

Headerfoto: Mark McCammon - Pexels

Bron: Buitenleven GevoelHuishoud Plaza

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: