Wonen

6 tips om je fotowand op en top te stijlen

06 januari 2021 19:25
Beeld © IStock

De fotowand is niet meer weg te denken uit menig interieur. Een mooie muur vol met lijstjes, foto's, prints etcetera. Maar op een of andere manier ziet het er op de Pinterest-plaatjes altijd perfect uit. Wil het niet lukken? Wij delen zes tips om je fotowand op en top te stijlen.

1. Pak eerst Pinterest erbij

Je bent de fotowand (gallery wall) waarschijnlijk al heel vaak tegengekomen. Maar ze kunnen enorm verschillen. Kijk daarom eerst op Pinterest wat jíj mooi vindt. Is dit juist een muur met verschillende lijstjes? Of een muur met alleen maar dezelfde lijsten? 

Let op: Een muur met verschillende lijsten kan er leuk uitzien als er in de lijst rustige afbeeldingen worden gebruikt. Kies je zelf voor afbeeldingen met kleur etc, dan wordt het misschien wel te druk. 

2. Varieer in grootte en vorm

Ook dit is natuurlijk naar wens in te vullen. Er zijn muren waar alle lijsten even groot zijn en kaarsrecht naast elkaar hangen. Houd je daarvan? Doen! 

Wil jij het juist wat speelser indelen? Kies dan voor verschillende maten lijsten. Om het wat nonchalanter te laten lijken, kun je bijvoorbeeld een groot frame ophangen met kleinere eromheen.

3. Hang verschillende items op

Een gallery wall hoeft natuurlijk niet alleen naar foto’s te bevatten. Hang ook eens een leuk kunststuk op of een mooie quote. Ook hoeft niet alles wat je ophangt in een fotolijstje te zitten. Een plantje of een spiegeltje passen ook prima op de muur.

Wist je dat: sommigen ook hun tv onderdeel maken van hun gallery wall? Zo doe je dat.

 

4. Kies voor dezelfde kleur

Een perfecte fotowand of gallery wall valt of hangt (haha) niet alleen met de verschillende lijsten. Het gaat er ook om wat je in de lijst ophangt. Gebruik je allerlei verschillende afbeeldingen en kleuren, dan kan het snel rommelig worden. Wil jij het juist perfect in balans hebben? Kies dan voor afbeeldingen waarin dezelfde kleur wordt gebruikt. 

5. Gebruik een passe-partout

Eigenlijk om dezelfde reden als hierboven, met een passe-partout oogt de wand veel rustiger. Voeg in een van de grote lijsten een passe-partout.

6. Planning

Voordat je begint met timmeren is het slim om eerst te kijken hoe je alles wil ophangen. Dit kan heel handig door de vormen van je lijsten en objecten over te tekenen op papier. Knip deze uit en dan kan je gaan puzzelen, op de vloer of op de muur. Plak eerst de papieren op met plakband zodat je kunt zien hoe het staat.

Wij hebben hieronder alvast wat voorbeelden voor je klaarstaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tv wegwerken? Zo valt hij minder op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore