Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom het slim is in februari nog een fruitboom in de tuin te planten

Beeld © Unsplash

Wat is er nu fijner dan in de (na)zomer kunnen genieten van heerlijke vruchten uit je eigen tuin? Maar wanneer kun je eigenlijk het beste een fruitboom planten?

Een fruitboom kun je het beste planten wanneer de bomen rust hebben. De winterperiode is in dit geval de ideale planttijd. In de winter ligt de sapstroom van de bomen namelijk stil, aangezien de boom dan zijn krachten spaart. Hierdoor zijn bomen tijdens de wintermaanden beter bestand tegen het verplaatsen en het planten.

Vochtig

Officieel mag je een fruitboom het hele jaar door planten, maar als je op het juiste moment wil genieten van het fruit uit je eigen tuin, dan kun je de meeste fruitbomen dus het beste in de winter planten. De grond is dan vochtig, waardoor 'ie goed kan groeien. Pas wel op dat de grond niet te nat is, want daar houdt een fruitboom niet zo van. Zorg bovendien voor genoeg ruimte, want een fruitboom moet goed kunnen groeien. Je vergist je al snel in de ruimte die zo'n fruitboom nodig heeft. 

Vriesvrij

Toch kan de ideale planttijd per fruitsoort verschillen, maar over het algemeen is de beste tijd om een fruitboom te planten van begin november tot eind maart. Met name een appel-, peer-, pruim-, kers- of een kweepeerboom kun je het beste in deze koude periode planten. Let wel goed op dat het tijdens het planten niet vriest. Plant een fruitboom ook alleen wanneer de grond niet meer bevroren is. Wanneer je dit wel doet, kan dit schade veroorzaken aan de boom. De kans bestaat dat de boom dit niet overleeft.

Rood fruit

Aardbeiplanten en bessen- en druivenstruiken kun je bij voorkeur beter in de herfst of het voorjaar in de tuin planten. Deze kunnen niet zo goed tegen de kou. Bovendien hebben ze minder tijd nodig om te groeien, waardoor je ze wat later kunt planten.

Groeispurt

Als je dus niet kunt wachten om in de zomer te genieten van heerlijke verse appels, peren of pruimen, dan is het slim om in februari nog een fruitboom in de tuin te planten. Want hoe vroeger je de boom plant, des te meer haarwortels de boom vormt. Hierdoor kan ‘ie in het voorjaar en de zomer goed groeien en krijg je de meeste vruchten. Wacht dus vooral niet te lang!

Heb je een kleine tuin? 
Dan kun beter niet voor een fruitboom kiezen. Deze 5 prachtige bomen zijn daarentegen wél geschikt voor een kleine tuin.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: