Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is waarom je wekker je altijd maximaal 9 minuten per keer laat snoozen

Beeld © iStock

Heb je je weleens afgevraagd waarom je wekker je altijd na exact 9 minuten weer wakker maakt als je op de snoozeknop hebt gedrukt? Daar zit een simpele reden achter.

Ben jij een échte snoozer, en druk jij iedere ochtend meerdere keren op de snooze-knop voor je eindelijk al je moed hebt verzameld om uit bed te stappen? Wellicht heb je dan het idee dat je snooze alarm je ongeveer elke minuut weer wekt, maar in werkelijkheid is dit altijd een vast aantal minuten. Ja echt, iedere wekker met snoozefunctie (digitaal, analoog én smartphone) wekt je altijd na 9 minuten. Maar waarom is het eigenlijk zo’n raar, oneven getal, en niet gewoon 10 minuten? Daar is een simpele reden voor.

10 minuten was technisch onmogelijk

10 minuten is inderdaad een logischere keuze, maar in de jaren ‘50 van de vorige eeuw was het technisch onmogelijk om de tijd precies in te stellen op 10 minuten. Daarom moest vanwege het bestaande mechaniek gekozen worden voor 9 minuten of iets meer dan 10 minuten. Om een veilige marge in te bouwen kozen ze voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van tegenwoordig zijn wel wat preciezer, maar worden toch nog afgerond naar 9 minuten.

9 minuten is de norm

Een paar jaar later verschenen er wel nog analoge wekkers waarbij je de snoozetijd handmatig in kon stellen op 5, 7 of 10 minuten, maar ondanks dat bleef 9 minuten toch wel de norm. Ook bij digitale wekkers werd voor 9 minuten gekozen als snoozetijd. Maar dit had een andere reden, namelijk dat dit goedkoper was in productie. Voor twee cijfers in de snoozetijd zou er namelijk meer elektronica nodig zijn. Hierdoor zijn de meeste mensen zo erg aan die 9 minuten gewend dat ook wekkers op smartphones deze tijd hebben aangehouden.

You snooze, you lose

Maar hoeveel minuten je ook snoozet, beter kun je het helemaal niet doen en gewoon meteen de wekker uitdrukken en uit bed gaan. Waarom snoozen zo slecht voor je is? Dat lees je hier!

Fotocredits

Dit
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Dit is waarom snoozen zo slecht voor je is
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Bron: Eigen Huis & Tuin