Ga naar de inhoud
Kamerplanten

Zwarte vliegjes in je plant? Zo kom je van die vervelende rouwvliegjes af

Heb je meerdere planten in huis, dan heb je ze vast al eens gespot: rouwvliegjes. Het zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Alleen vliegen ze niet rond je fruitschaal, maar bij je kamerplanten. Erg vervelend, maar gelukkig hebben wij de oplossing om je huis en planten rouwvliegvrij te maken!

Wat is een rouwvliegje?

Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje. Het verschil zit hem in de kleur en het seizoen dat ze actief zijn. Een fruitvliegje is bruin van kleur, en een rouwvliegje is zwart. Alleen is die kleur van zo’n vliegje natuurlijk lastig te zien als hij zo klein is en snel rondvliegt. Je kunt ze daarom ook herkennen aan de periode dat je ze aantreft. Zo zijn fruitvliegjes voornamelijk actief in de zomer. Zie je ze buiten de zomer om, dan heb je waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes.

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegjes komen vooral af op vochtige aarde en rottende wortels. De vrouwtjes, die overigens maar een dag of twee leven, leggen gemiddeld 200 (!) eitjes per keer. De larven zijn gek op de natte grond en blijven hier rondhangen. Een plaag is dus al snel veroorzaakt.

De oplossing

Uiteraard wil je er het liefst gewoon zo snel mogelijk vanaf. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Achterhaal welke plant besmet is. Zet deze vervolgens apart zodat er niet nog meer planten besmet worden.
  • Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje.
  • Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Rouwvliegjes voorkomen

Het beste kun je natuurlijk voorkomen dat de beestjes zich in je geliefde plantjes nestelen. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Geef je plantjes niet te veel water. Natuurlijk wil je dat je plantje groeit, maar te weinig water is altijd beter dan te veel.
  • Haal dode, afgevallen bladeren zo snel mogelijk weg van de plant. Deze kunnen gaan rotten, wat rouwvliegjes aantrekt.
  • Zet je plant in een pot met een gat aan de onderkant. Zo kan het overtollige water gemakkelijk wegspoelen en voorkom je wortelrot en dus ook rouwvliegjes. 

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: