Eigen Huis & Tuin

Gaan jouw planten te snel dood? Hier ligt het aan en dit kan je ertegen doen

29 juli 2020 04:54 Aangepast: 29 juli 2020 12:54

We maken het allemaal wel eens mee dat die mooie exotische plant die je net hebt gekocht al snel dood gaat. Verwoede pogingen om je lieveling nog te redden baten niet meer. Hoe dat kan? Wellicht heb je een plant gekocht die zich niet gemakkelijk laat verzorgen. Maar de volgende plant gaat het met deze basiskennis sowieso redden.

Wat zijn nu de kenmerken van een makkelijke plant?

Over het algemeen weten we dat de ene plant meer licht nodig heeft dan de ander en dat een cactus bijvoorbeeld minder vaak water nodig heeft dan de gemiddelde andere plant. Die variatie kan als ‘plantenleek’ de verzorging bemoeilijken. Daarom is het misschien nog wel belangrijker om te weten welke planten tegen een beetje ‘verwaarlozing’ kunnen en niet bij het minste geringste omvallen van verdriet wanneer je ze een keer vergeet goede verzorging te bieden.  

Kies planten met een stevig blad
Planten met een stevig blad kunnen beter tegen een stootje dan planten met dunne, fragiele bladeren. Dat komt omdat deze planten door hun dikke bladeren en/of stam meer vocht kunnen opnemen en vasthouden dan planten met een fragiel uiterlijk. Daar verdampt het water nou eenmaal sneller omdat er minder plek is om het water in de plant op te slaan. Vergeet je regelmatig water te geven, dan weet je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe plant. 

Te weinig of te veel water

Natuurlijk is het goed om de planten voldoende water te geven, want te weinig water zorgt ervoor dat de plant zich niet goed kan onderhouden. Hierin schuilt wel juist het gevaar dat we de neiging hebben een plant te veel water te geven en laat dat nou juist de grootste oorzaak zijn dat een plant overlijdt. Voel dus eerst aan de grond rondom de plant of deze nog vochtig is of niet. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog een paar dagen, want de plant kan beter een kleine periode met te weinig water doorstaan dan een periode met te veel water. 

Welke planten zijn makkelijk te verzorgen?

Voor degene die er 100% van overtuigd is bijna elke plant (onbewust) dood te krijgen, is het misschien goed om te beginnen met een cactus of vetplant. In de winter hebben deze planten genoeg aan 1 keer per maand een scheut water. In de zomermaanden is 1 keer per 2 weken vaak voldoende. Twijfel je nog steeds of je iets niet goed doet? Bij een tekort aan water beginnen beide planten te verschrompelen. Een teveel aan water laat een cactus in elkaar zakken en een vetplant zijn blaadjes verkleuren, met als gevolg dat ze er af vallen.

Wanneer je geen cactus- en vetplantenliefhebber bent zijn er nog genoeg andere alternatieven. Denk hierbij aan de Sansevieria, Yucca, Dracaena of de Zz-plant. Ze kunnen een tijdje prima tegen te weinig water, maar niet tegen teveel water. Ze houden van een lichte omgeving. De Yucca kan zelfs in volle zon nog prachtig floreren. Een leuke hangplantvariatie hierin is de Epipremnum. Een sterke plant waarvan de bladeren zich aanpassen aan de hoeveelheid licht. Hoe lichter de omgeving, hoe lichter de bladeren. Andersom geldt dat ook: donkere bladeren bij minder licht. 

Fotocredits
Headerfoto:  Admiral Lebioda - Pixabay
Foto 1:  Ylanite Koppens - Pexels 
Foto 2: sweetlouise - Pixabay

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore